Orban: PNL va cere Birourilor permanente să solicite asistenţă Comisiei de la Veneţia pentru legile Justiţiei

PNL va cere săptămâna viitoare Birourilor permanente ale Camerelor Parlamentului să solicite Comisiei de la Veneţia asistenţă în elaborarea formei finale a modificărilor la legile Justiţiei şi codurile penale, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, preşedintele partidului, Ludovic Orban, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
28 oct. 2018, 13:00
Orban: PNL va cere Birourilor permanente să solicite asistenţă Comisiei de la Veneţia pentru legile Justiţiei

”Florin Iordache la dezbaterea în Plenul Comisiei de la Veneţia a solicitat nu numai un punct de vedere pe OUG 90 şi OUG 92, dar a solicitat inclusiv asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pe elaborarea celor trei legi ale Justiţiei, a Codului penal şi Codului de procedură penală. Răspunsul Comisiei de la Veneţia a fost că ei sunt disponibili şi vor să coopereze cu autorităţile din România, numai că nu poate să îi sesizeze Toader. Ca să poată să acorde asistenţă, să se pronunţe asupra ordonanţelor au nevoie de o cerere oficială din partea autorităţilor române, fie de la Parlament, fie de la Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Acesta este un alt demers pe care o să-l formulăm săptămâna viitoare şi anume o să solicităm Birourilor permanente ale Camerelor să solicite, pe de o parte, asistenţa experţilor Comisiei de la Veneţia în elaborarea formei finale a modificărilor la legile Justiţiei şi la coduri şi al doilea capăt de cerere va fi acela de a sesiza Comisia de la Veneţia să se pronunţe la reuniunea plenară din decembrie asupra OUG 90 şi OUG 92”, a explicat liderul PNL.

Orban a anunţat, totodată, că Partidul Naţional Liberal va înainta luni un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia pentru cele trei legi ale Justiţiei.

Liderul PNL a precizat că, în răspunsul primit săptămâna trecută la scrisoarea trimisă de liberali Comisiei de la Veneţia privind legile Justiţiei, secretarul forului, Thomas Markert, spune că specialiştii Comisiei Europene nu pot examina prevederile celor două ordonanţe pentru că nu au fost traduse înainte de sesiunea plenară şi nu există o cerere formală de emitere a unei opinii, din partea autorităţilor din România.

”Din nou Tudorel Toader minte spunând că se va pronunţa Comisia de la Veneţia, iar Comisia de la Veneţia spune negru pe alb că nu este sesizată în privinţa OUG 90 şi nici a OUG 92”, a susţinut Ludovic Orban.

El a făcut apel la toţi parlamentarii să voteze moţiunea depusă de PNL împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. ”Acest individ a făcut praf Justiţia din România, a distrus complet toate instituţiile din domeniul Justiţiei”, a declarat Orban.