Orban respinge ideea de tăiere a salariilor pentru a reduce deficitul, propusă de economistul şef BNR

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul PNL nu ia în calcul tăierea salariilor pentru reducerea deficitului bugetar. "Obiectivul nostru este să creştem veniturile românilor", a spus şeful Guvernului, vineri, la Rădăuţi.

20 nov. 2020, 17:05
Orban respinge ideea de tăiere a salariilor pentru a reduce deficitul, propusă de economistul şef BNR

Ludovic Orban respinge ideea de tăiere a salariilor, soluţia economistul şef al BNR, Valentin Lazea, pentru reducerea deficitului.

„Nu există niciun fel de risc în această privinţă. Obiectivul nostru nu este să umblăm să tăiem salarii, obiectivul nostru este să creştem veniturile românilor, sigur, în sectorul public să le creşterm în conformitate cu activitatea care este depusă de angajaţi din sectorul public”, a asigurat şeful Executivului.

Ludovic Orban a completat apoi, ironic: „cred că economistul şef al Băncii Naţionale poate se referă la salariile angajaţilor din BNR”.

„În ceea ce priveşte salariile în toate instituţiile, în spitale, în şcoli, în toate instituţiile publice sunt stabilite prin lege. Sigur că noi avem în Programul de guvernare optimizarea aparatului guvernamental, digitalizarea, simplificarea procedurilor, schimbarea sistemului de evaluate a activităţii angajaţilor în sectorul public, astfel încât să fie premiaţi cei care au rezultate şi să nu fie premiaţi cei care nu au rezultate. Eu, în schimb, cred că trebuie să trecem de acest tip de declaraţii. România va avea de absorbit 80 de miliarde de euro”, a mai spus Orban, referindu-se la propunerea de tăiere a salariilor.

Orban a făcut din nou referire la finanţările asigurate din fonduri externe, precizând că ”va fi enorm de muncă în următorii ani şi oricine va vrea să muncească, va avea de lucru”.

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a reuşit joi să îi sperie pe angajaţii români, afirmând că statul trebuie ca, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparaţie cu regiunea, şi că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a spus economistul şef al BNR Valentin Lazea, într-o conferință de presă.

“Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, consideră Lazea.

Citeşte şi: Dan Suciu spune poziţia oficială a BNR, după ce Lazea a vorbit despre reducerea salariului cu 20%: Şi-a asumat personal