Ordinul lui Putin de a declanşa un atac nuclear va fi ignorat. Comandanţii săi cred că preşedintele e pe moarte sau grav bolnav, spune un expert de la Moscova

Un ordin al lui Vladimir Putin de a lovi Ucraina sau Occidentul cu arme nucleare ar fi ignorat de comandanții săi superiori, a declarat un jurnalist de investigație.

06 mai 2022, 13:59
Ordinul lui Putin de a declanşa un atac nuclear va fi ignorat. Comandanţii săi cred că preşedintele e pe moarte sau grav bolnav, spune un expert de la Moscova

Mulți oficiali militari și de securitate, precum și prieteni oligarhi cred că Putin este pe moarte sau grav bolnav, spune Christo Grozev, care este expert în afacerile rusești și este asociat cu grupul de cercetare Bellingcat. Temându-se că actualul preşedinte al Rusiei ar putea muri în curând, persoanele din cercul său interior nu ar risca să fie târât în fața unui echivalent modern al proceselor de la Nürnberg pentru declanșarea Armaghedonului și nu s-ar supune unui ordin al lui Putin de a declanşa un atac nuclear, susține Grozev.

Președintele rus a plasat forțele nucleare ale Moscovei în stare de alertă maximă, la scurt timp după ce  a început invazia sa în Ucraina , pe 24 februarie, stârnind temeri că ar putea apăsa pe butonul roşu, în condiţiile în care războiul din Ucraina ar evolua împotriva previziunilor sale. În plus, pe fondul creșterii sprijinului occidental pentru Ucraina, Putin a făcut amenințări ușor voalate, sugerând dorința de a desfășura armele nucleare tactice ale Rusiei, despre care doctrina militară rusă susține că pot fi folosite pentru a forța un adversar să se retragă.

Citeşte şi Garry Kasparov îl atacă pe Vladimir Putin de la Bucureşti. „Nu știu dacă este bolnav. Probabil că da, nu arată bine”

Cu privire la informaţiile conform cărora sănătatea lui Putin este în declin, prezentatorul tv Dmitri Gordon l-a întrebat pe Grozev: „Îl vedem pe Putin strângând spasmodic colțul mesei cu brațul drept în timpul unei întâlniri cu ministrul Apărării Serghei Şoigu. Mersul lui poticnit și șchioapătă… Este bolnav, sau ne dorim atât de mult să fie bolnav?„. La care Grozev a răspuns: „Nu pot vorbi fără informații, dar știm că oligarhii din cel mai apropiat cerc al său susțin că Putin este bolnav. Știm, de asemenea, că Lubyanka (serviciul secret al FSB) a trimis o scrisoare în urmă cu aproximativ o lună tuturor șefilor regionali FSB. Scria: „Dacă auziți că are o boală foarte gravă, insistăm să nu daţi atenţie informaţiei”. Toţi şi-au dat seama că asta înseamnă exact opusul„.

De asemenea, Grozev a mai spus, citat de Daily Mail: „Cred că nu contează atât de mult dacă este pe moarte sau grav bolnav, ceea ce contează este că oamenii din jurul lui cred asta. Acest lucru schimbă formula, acesta este un factor în a decide cât de loiali simt oamenii că ar trebui să fie față de el„.

Citeşte şi Cât de bolnav este, de fapt, Vladimir Putin? Ultimele imagini îl arată tremurând şi mergând cu dificultate VIDEO

Cred că acest factor – că oamenii apropiați cred că nu este deloc în regulă din punct de vedere al sănătății – diminuează riscul ca aceștia să se supună ordinului său de a-i ucide pe duşmani, așa cum au făcut-o în trecut„, a mai adăugat expertul. „Același motiv face să fie puțin probabil ca cineva să apese butonul nuclear, înțelegându-se că, dacă Putin se va duce în trei – șase luni, cine îl va proteja de un proces de genul Nürnberg?”.