ORDONANŢĂ MILITARĂ 10. Vela: „Ne apropiem de normalitate”. Se relaxează restricţiile pentru persoanele de peste 65 de ani LIVE

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat luni o nouă ordonanţă militară, prin care persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00 - 11:00, şi 19:00 - 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. De asemenea, suspendarea mai multor zboruri este prelungită. Măsurile se aplică de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.

27 apr. 2020, 14:35

ORDONANTA MILITARA 10. Minitsrul Marcel Vela a oferit noi detalii în ceea ce va fi probabil ultima ordonanţă din perioada de stare de urgenţă.

„O veste bună pentru persoanele de peste 65 de ani – circulaţia este permisă în afara locuinţei în următoarele situaţii – indiferent de intervalul orar – în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă, inclusiv tratamente oncologice, dializă folosind mijloace de transport ale familiei sau sanitare, pentru lucrări agricole sau comercializarea produselor”, a anunţat ministrul.

De asemenea, în Ordonanaţă se prevede că persoanele de peste 65 de ani pot circula în intervalul  7 – 11, 19 – 22 în următoarele motive: achiziţionarea unor bunuri de bază, motive justificate – îngrijire minor sau vârstnici, în cazul unui deces al unui membru al familiei, activitate fizică, cu excluderea activităţilor colective, cât şi pentru animalele de companie.
 

Pentru verificarea motivelor deplasărilor se aplică dispoziţiile Ordonanţei Militare 3 şi a prevederilor din actuala ordonanţă, cu privire la prevenirea răspândirii coronavirus. Măsurile se aplică de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.
 
Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate îşi vor organiza programul de lucru pentru a asigura cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale.
 
– Un alt anunţ făcut de ministrul de Interne este cel de prelungire a măsurii de suspendare a mai multor zboruri: către şi dinspre Spania pentru 14 zile, din 28 aprilie, către Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, SUA; Olanda, Turcia şi Iran pentru 13 zile, din 2 mai până în 14 mai; zborurile spre şi din Italia din 2 mai; pentru Franţa şi Germania zborurile sunt suspendate 10 zile din 5 mai.
Ministrul Marcel Vela a subliniat că se menţine permisivitatea pentru zborurile de marfă, umanitare, servicii tehnice.
 
– Un alt anunţ vizează lucrătorii din Poşta Română.
”Pe perioada stării de urgenţă, trimiterile poştale pot fi predate destinatarilor prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acestuia, prin afişarea la adresa destinatarului, cu o singură excepţie, actele de procedură judiciară”, a explicat Vela.
Referitor la cum va fi după relaxarea restricţiilor în 15 mai, ministrul de Interne a precizat că aceasta va fi graduală şi va trebui ca cetăţenii să fie cu atât mai responsabili.
”Ştiu că se apropie 1 mai, că vremea este frumoasă, dar este timpul să ne analizăm priorităţile şi să ne dăm seama ce contează cu adevărat – sănătatea şi protejarea noastră şi a celor dragi. MAI şi instituţiile partenere nu se vor relaxa”, a conchis Marcel Vela. 

Declaraţii Marcel Vela:  
  • Încep prezentarea Ordonanței Militare 10 adresându-vă mulțumiri, ați avut un comportament responsabil
  • O veste bună peste persoanele peste 65 de ani. Circulația este permisă în afara locuinței în următoarele situații: indiferent de intervalul orar pentru deplasare interes profesional, asistență medicală care nu poate fi amânată, activități agricole
  • Persoanele peste 65 de ani pot circula de la 7-11 și de la 19-22 pentru cumpărături, îngrijirea de minori, activități fizice individuale, pentru nevoile animalelor de companie. E nevoie de declarație pe proprie răspundere
  • Magazinele își vor organiza programul de lucru pentru a asigura cu prioritate accesul persoanelor peste 65 de ani în intervalul 7-11 și de la 19-22
  • Se prelungește suspendarea zborurilor pe ruta Spania din 28 aprilie pentru încă 14 zile, a zborurilor pe rutele Italia, Franța, Germani, Austria, Belgia, Elveția, Marea Tritanie, Turcia, SUA, Iran până pe 14 mai. Sunt exceptate zborurile tehnice și de ale aeronavelor de stat.
  • Își încetează aplicabilitatea unele prevederi din precedentele Ordonanțe Militare
  • -Relaxarea de după 15 mai va fi graduală. Vă asigură că MAI nu se va relaxa în această perioadă. Sunt sigur că veţi da dovadă de responsabilitate, solidaritate şi patriotism!

Textul Ordonanţei militare anunţate de ministrul Afacerilor Interne

Art.1 – (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos.
(2) Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art.1 alin.(1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole; 
 
d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
(3) În intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
c) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
 
(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.   (5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.  
 
Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00.
(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.  
 
Art.3 – (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.
(2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(4) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale. 
   
    
Art.4 – (1) Pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poşta Română S.A. prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură.
(2) C.N. Poşta Română S.A. îi revine obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi răspunderea pentru modul în care se desfăşoară activitatea prevăzută la alin.(1). 
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.  
 
Art.5 – La data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, îşi încetează aplicabilitatea:
a) prevederile art. 2 şi art. 3 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;
b) prevederile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.  
 
Art.6 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:
a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;
b) Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;
c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;
 
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a amintit luni  că persoanele peste 65 de ani pot ieşi din casă între 11:00 şi 13:00. ”Având în vedere că vremea se încălzeşte, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanţă militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziţie două intervale zilnice: dimineaţa de la ora 07:00 până la ora 11:00 şi seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mişcare în jurul casei sau în jurul blocului”, a subliniat preşedintele.