Ordonanţa privind plafonarea produselor alimentare a fost publicată. LISTA nouă de la Guvern cuprinde magiunul

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis prelungirea cu 60 de zile a ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Ordonanţa a fost deja publicată.

30 ian. 2024, 12:45
Ordonanţa privind plafonarea produselor alimentare a fost publicată. LISTA nouă de la Guvern cuprinde magiunul

Guvernul a decis prin ordonanţă: prețul alimentelor de bază va fi plafonat în continuare, pentru încă două luni. Decizia a fost luată după discuțiile de la Guvern cu reprezentanții marilor magazine. Proiectul de ordonanță de urgență a fost publicat în transparență decizională. Din lista produselor plafonate s-au scos produsele de Crăciun și a fost adăugat magiunul.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum și pentru implementarea unor măsuri de sprijin a fost publicată marți.

LISTA de produse agricole şi alimentare
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 1, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
6. Mălai pănă la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 21
9. Carne proaspătă pui*
*Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
**Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame

7. Magiun până la 350 grame.

Citește și Vestea momentului pentru români! Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită

Şeful Exectutivului a adăugat că românii trebuie să beneficieze în continuare de stabilitatea preţulor la alimente şi este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei.

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Ce se întâmplă cu plafonarea prețului la alimente și schemele de ajutor de stat! Ministrul Economiei aruncă bomba
Acesta a mai spus că potrivit datelor INS, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023, înainte de introducerea acestei măsuri, diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

„În paralel, voi continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, cu care am avut şi astăzi o discuţie foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care preţurile să fie ţinute sub control. Am o singură condiţie: ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, a completat Ciolacu.

Pe 17 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat că îşi doreşte continuarea plafonării preţului alimentelor de bază, pentru că ordonanţa are un rol foarte important, el precizând că sunt alimente de bază care sunt consumate de 50% din români şi aceste alimente de bază sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii. Ministrul PSD a mai anunţat că vor fi luate în calcul toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale.

Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază decisă anul trecut urmează să expire la 31 ianuarie.