Vestea momentului pentru români! Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită cu încă 60 de zile. Măsura urma să expire pe data de 31 ianuarie, însă reprezentanții Guvernului au avut luni noi discuții cu retailerii.

29 ian. 2024, 16:48
Vestea momentului pentru români! Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită

Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită. În urma acestor consultări, s-a stabilit că plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu două luni.

Citește și Vouchere pentru alimente de bază şi mese calde. Decizie de ultimă oră în Guvern pentru milioane de români

Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită

Surse guvernamentale, afirmă că vor fi scoase de pe listă unele alimente tradiționale care au fost plafonate în perioada sărbătorilor de iarnă și vor fi adăugate noi produse cum ar fi untul și gemul.

De asemenea, potrivit acelorași surse, în aceste momente sunt discuții despre plafonarea prețului cărnii de miel, însă o decizie concretă în acest sens nu a fost luată până acum.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul agriculturii, Florin Barbu, s-au întâlnit luni cu marii retaileri pentru a discuta despre prelungirea OUG-ului ce prevede limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază.

Recent, marii retailerii şi procesatorii au afirmat că nu mai doresc plafonarea preţurilor la alimente. Cu toate acestea, Guvernul propune prelungirea măsurii adoptate în 2023 ce prevede plafonarea adaosului comercial la produse de bază.

Cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază au fost stabilite la maximum 20% la procesator, faţă de costul de producţie al produsului, maximum 5% pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de „mâini„ prin care trece, şi de maximum 20% la comerciant, faţă de preţul de achiziţie.

În plus, sunt vizate produse precum pâinea (albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi); laptele de vacă (proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru), mălaiul (1 kilogram), uleiul de floarea soarelui (1 litru), dar şi fructe şi legume proaspete vrac.

Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023

PSD a transmis că preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023, ci, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

*FACT-CHECKING-ul SĂPTĂMÂNII:* FALS Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023”, scrie PSD într-o postare pe Facebook.

Social-democrații precizează că ”un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituţiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea preţurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% faţă de perioada similară a anului trecut”.

”Un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituțiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea prețurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% față de perioada similară a anului trecut. Studiul a fost promovat de 2 site-uri, fără referințe clare statistice.

DATELE REALE: Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, prețurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Dacă ne raportăm la momentul introducerii măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, prețurile la produsele alimentare erau în luna decembrie mai mici cu -1,32% față de cele din luna iunie 2023”, se arată în postarea PSD.

De asemenea, mai spus reprezentanții PSD, ”în privința veniturilor salariale, cele mai recente date INS indică o creștere a câștigului salarial mediu net cu 15,1% în luna noiembrie 2023, față de aceeași lună din anul precedent”.

Totodată, în intervalul precizat, câștigul salarial real (respectiv ceea ce depășește rata inflației) a fost mai mare cu 7,9%.

Citește și PSD: Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023