Măsurile economice anunţate de Guvern pentru companii şi populaţie pe timpul pandemie de coronavirus au intrat în vigoare

Publicat: Sâmbătă, 21 Martie 2020 07:45 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Martie 2020 09:08 // Sursa: romaniatv.net

Ordonanţele privind măsurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum şi cele de protecţie socială decise de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus au fost publicate sâmbătă în Monitorul Oficial.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi Ordonanță de urgență privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare a fost publicate în Monitorul Oficial. 

Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF precizează că au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:

- nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă;

- aceste obligaţii fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;

- se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale;

Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

"Având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice a lansat un amplu program de garantare şi subvenţionare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susţine mediul privat şi în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar şi măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situaţie fiscală actualizată, s-a decis renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor", precizează Ministerul Finanţelor şi ANAF.

Conducerea Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepţionale şi argumentate de întârzieri în depunerea declaraţiilor vor fi tratate cu toată deschiderea şi indulgenţa prevăzută de lege.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că statul român a luat mai multe măsuri pentru a se asigura că agenţii economici nu vor renunţa definitiv la angajaţi. Orban a anunţat că Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activiatea, 75% din salariu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De asemenea, vor fi puse la dispoziția IMM-urilor 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru.

"Am decis prin OUG sa majoram plafonul de majorarea a creditelor pentru IMM, majorarea cu 5 miliarde, suntem pregatiti cu înca 5 miliare, si daca e necesar crestem pana la 15 miliarde. Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion", spunea Ludovic Orban. 

Mai mult, Guvernul a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.

"Asiguram rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a putea permite companiilor sa beneficieze capitalul pentru functionare", mai anunţat premierul României.

Ludovic Orban a anunţat, de asemenea, că Guvernul a decis şi modificarea Codului Penal privitoare la infractiunile care se petrec in contextul pandemiei de coronavirus, în semnul majorarii pedepselor pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu sau carantina. Mai mult, este introdusă o noua infractiune: "omisiunea de a da date" în cadrul anchetelor epidemiologice.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H