Organizaţia Patronatelor Turismului Balnear: 60% din companiile cu profil balneo şi spa vor intra în faliment până la sfârşitul anului

Publicat: Miercuri, 09 Septembrie 2020 19:24 // Actualizat: Miercuri, 09 Septembrie 2020 19:24 // Sursa: romaniatv.net

Organizaţia Patronatelor Turismului Balnear din România (OPTBR), desprespa.ro şi Alianţa pentru Turism avertizează că industria Balneo şi SPA intră în colaps, deoarece România este în continuare singura ţară din Europa care nu a ridicat în totalitate restricţiile aferente industriei balneare. 

Foto: statiunibalneo.ro

Organizaţia Patronatelor Turismului Balnear din România, desprespa.ro şi Alianţa pentru Turism au lansat un apel de urgenţă pentru salvarea României balneare.

"În 2019, peste 2,27 milioane de turişti au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în staţiunile balneare din România. În 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgenţă cauzată de pandemia de COVID -10, totul s-a oprit. Astăzi, după şase luni, România continuă să fie singură ţară din Europa ale cărei restricţii aferente industriei balneare şi spa nu au fost ridicate în totalitate. (...) În timpul aşteptării unei reacţii din partea autorităţilor şi un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de zona balneo şi SPA", arată asociaţiile.

În 2020, numărul turiştilor şi-au făcut concediul la Tuşnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimaneşti, Techirighiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut.

"În aceste condiţii, staţiunile balneare, cei peste 25.000 de angajaţi din balneologie şi SPA, dar şi peste 60% din companiile cu profil balneo şi spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020", spun reprezentanţii industriei.

În piaţa spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienţi, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune şi piscine şi 217.000 pentru tratamente spa de relaxare şi prevenţie, conform datelor cenralizate de despreSpa.ro.

"În acest moment România, ţara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale, iar hotelurile din staţiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităţilor închise încă din luna martie", arată jucătorii din domeniu.

Acum industria se pregăteşte să închidă porţile staţiunilor şi să trimită acasă mai mult de 50% specialiştii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând, spun ei.

"Este un moment foarte greu pentru antreprenorii şi investitorii din întreaga ţară. Trebuie înţeles urgent că până la sfârşitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investiţiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf şi cenuşă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii şi familiile lor fără locuri de muncă şi nici oraşele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiţi să demarăm mişcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie", a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR.

Terapiile prin apă sunt cele mai semnificative mijloace de valorificare a resurselor naturale ale ţării în scopuri medicale. Balneologia, terapiile în piscine medicale şi de agrement fiind parte din facilităţile ce ajută la prevenirea şi ameliorarea afecţiunilor, întărind imunitatea iar piscinele interioare sunt principala facilitate căutată de turişti, spun reprezentanţii OPTBR.

În cadrul conferinţei, specialişti medicali, antreprenori şi investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranţă şi cu rigorile necesare, "fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical şi ce acum poate să vină în susţinerea întăririi imunităţii în aceste momente importante".

Citeşte şi Veşti bune pentru turişti. Îşi vor primi banii înapoi dacă îşi anulează sejurul pe litoralul românesc din cauza coronavirusului

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Organizaţia Patronatelor Turismului Balnear SPA turism turism balnear
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H