Orientarea sexuală, partea mai puţin cunoscută a sportului

Sportul naşte trăiri intense. Dragoste, bucurie, ambiţie, ură, invidie sau tristeţe. Îl iubim atât de mult, dar suferim atât de tare. Şi totuşi, cum să nu-ţi placă? Implicăm atât de multe sentimente puternice, însă, ce ne facem când sportivii pe care-i urmărim pas cu pas, clipă de clipă, şochează o lume întreagă cu o veste neaşteptată?  

RomaniaTV.net
19 sept. 2017, 14:15
Orientarea sexuală, partea mai puţin cunoscută a sportului

Unii oameni sunt născuţi pentru a scrie istorie, iar Billie Jean King a ştiut cum să facă asta. 129 de titluri, dintre care 39 de Grand Slam, au transformat-o într-o adevărată legendă a sportului alb. Un sport alb pe care, în opinia unora, l-a pătat cu alegerile făcute în viaţa personală.

Totul a început în 1968, când, la vârsta de 25 de ani, Billie Jean a realizat că este lesbiană. Iar secretul, secret a rămas. Era deja măritată de trei ani cu Larry King, iubitul din liceu, şi campioană la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open. Ce să mai… Toate turneele de Grand Slam. Deşi drepturile gay intrau pe linia cea bună în America anilor ’60-’70, Billie Jean nu şi-a permis să facă anunţul.

După un avort şi nenumărate neîmpliniri alături de soţul ei, marea lovitură a venit pentru jucătoarea de tenis în 1981. Amanta sportivei şi fosta sa secretară, Marilyn Barnett, a dat-o în judecată. Motivul pare greu de înţeles, însă totul capătă sens când ne gândim că Billie Jean, la acea vreme, devenise prima sportivă care câştigase peste 100 de mii de dolari într-un singur an. Iar totul se datora „Bătăliei Sexelor”, meciul legendar câştigat în faţa tenismenului Bobby Riggs.

Aşadar, Barnett a declarat că, atunci când şi-a început relaţia cu Billie Jean, a renunţat la locul său de muncă dintr-un salon din Beverly Hills pentru a fi alături de sportivă în toate momentele, King promiţându-i, de altfel, „un cămin şi ajutor financiar pentru tot restul vieţii”. Pusă în faţa situaţiei, jucătoarea de tenis şi-a recunoscut înclinaţiile sexuale într-o conferinţă de presă, care a făcut-o prima figură gay proeminentă din istoria sportului. Acum, a depăşit toate problemele, iar de 30 de ani, este măritată cu fosta jucătoare de tenis Illana Kloss.

Continuarea. Navratilova şi Mauresmo
Tot în 1981, tenisul mondial a fost lovit de o nouă veste surprinzătoare. La doar 25 de ani, Martina Navratilova, pe atunci cu trei titluri de Grand Slam la activ, şi-a făcut publice sentimentele şi a recunoscut că a avut o relaţie cu scriitoarea Rita Mae Brown. La fel ca Billie Jean King, şi Navratilova s-a zbătut ani la rând, şi o face în continuare, pentru drepturile gay şi pentru egalitate în lume.

Revenind în timpurile noastre, cazul lui Mauresmo este mult mai controversat. Fosta sportivă şi-a recunoscut homosexualitatea în 1999, iar în luna aprilie a acestui an a devenit mamă pentru a doua oară.

Citeşte mai multe pe telekomsport.ro