Orientul Mijlociu neliniştit: irakienii protestează împotriva soldaţilor americani: "Afară, afară ocupant!"

Publicat: Vineri, 24 Ianuarie 2020 18:33 // Actualizat: Vineri, 24 Ianuarie 2020 19:05 // Sursa: romaniatv.net

Mii de susţinători ai liderului şiit Moqtada Sadr s-au adunat, vineri, la Bagdad, cerând expulzarea trupelor americane din Irak, informează AFP. In urma invitației lui Moqtada Sadr la „o manifestaţie paşnică a unui milion de persoane împotriva prezenţei americane”, puncte de control au fost instituite la Bagdad pentru a securiza marşul

Vineri dimineaţă, mii de fideli ai liderului şiit Moqtada Sadr s-au adunat în cartierul Jadriyah, scandând „Afară, afară ocupant!” şi „Da, suveranităţii!”, agitând drapele irakiene. De asemenea, o scenă care avea în fundal o pânză inscripționată „Irakul este pământul profeţilor, nu este loc pentru străin!” a fost instalată, fără ca numele eventualilor vorbitori să fie anunţate. Mai multe facţiuni paramilitare irakiene, precum cele proiraniene ale Hachd al-Chaabi, de obicei rivale lui Sadr, urmează să participe la marş.

După ce şi-a pierdut puţin din elan în faţa creşterii tensiunilor între Teheran şi Washington, mişcarea de contestare a crescut în intensitate în ultimele zile, dar există temeri că ea ar putea fi depăşită de marşul de vineri împotriva trupelor americane.

„Sadr nu ne reprezintă”, a afirmat joi unul dintre manifestanţii antiguvernamenteli, care cer alegeri anticipate, un premier independent şi eradicarea corupţiei.

Mişcarea de contestare declanşată la 1 octombrie a fost trecută în plan secund după uciderea de către SUA la 3 ianuarie la Bagdad a generalului iranian Qasem Soleimani, emisarul Teheranului în Irak, şi a lui Abou Mehdi al-Mouhandis, locotonentul său irakian şi nr.2 al Hachd, care reanimase sentimentul antiamerican.

Două zile mai târziu, parlamentul irakian votase în favoarea plecării trupelor străine, între care 5.200 de militari americani desfăşuraţi pentru a-i ajuta pe irakieni în lupta antijihadistă.

Operaţiunile coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington au fost suspendate după moartea lui Soleimani, iar discuţiile cu Bagdadul referitoare la viitorul trupelor americane nu au început încă, potrivit coordonatorului american al coaliţiei, James Jeffrey.

Mii de susţinători ai lui Moqtada Sadr au sosit la Bagdad cu autobuze din alte regiuni ale ţării. Cartierul Jadriyah, unde se adună ei este situat pe malul Tigrului opus Zonei verzi ultrasecurizate, care adăposteşte Ambasada SUA şi principalele instituţii de stat, iar numeroşi responsabili irakieni şi diplomaţi se tem că adepţii lui Sadr să nu o ia cu asalt.

Numeroşii săi fideli paralizaseră deja ţara, ocupând Zona verde în 2016, pentru a obţine reforme din partea guvernului.

Oponent de mult timp al prezenţei americane în Irak, Moqtada Sadr şi-a reactivat după moartea generalului Soleimani miliţia sa „Armata lui Mehdi”, care luptase împotriva soldaţilor americani în timpul ocupării Irakului între 2003 şi 2011.

Manifestanţii antiguvernamentali sunt împotriva SUA, dar şi a Iranului a cărui influenţă a crescut în Irak. Ei şi-au relansat mişcarea în ultimele zile, blocând numeroase drumuri spre Bagdad şi în sudul ţării.

Doisprezece manifestanţi au fost ucişi în ciocniri cu forţele de ordine în această săptămână. Violenţele de la începutul mişcării de contestare s-au soldat cu 460 de morţi până în prezent, în majoritate protestatari.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a demisionat la presiunea străzii, dar continuă să administreze problemele curente fiindcă partidele politice nu au căzut de acord asupra unui succesor.

Citește și

Proteste violente. Manifestanţii au folosit sticle incendiare, anvelope şi pietre

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H