Originea expresiei „Acarul Păun”. De la ce a plecat totul şi ce semnificaţie a căpătat, în timp

Un accident feroviar, generat de manevrarea acelor de macaz, a dus la aparţia expresiei "Acarul Păun". Cum a ajuns Ion Păun, acarul în cauză, să rămână celebru peste ani.

20 mai 2023, 20:37
Originea expresiei „Acarul Păun”. De la ce a plecat totul şi ce semnificaţie a căpătat, în timp

Expresia „Acarul Păun” provine chiar de la numele lui Ion Păun, un acar implicat într-un grav accident feroviar.

În ziua de 2 iulie 1923, un tren accelerat care venea de la Bucureşti şi se îndrepta spre Iaşi s-a ciocnit, în staţia Vintileanca, în jurul orelor 11:00, cu un tren de marfă, provocând moartea a 60 de oameni şi rănirea a peste 100 persoane, aşa cum anunţau iniţial ziarele. Nefericitul accident ar fi fost cauzat de faptul că acarul nu a observat că acul macazului, manevrat pentru a trece un tren de marfă pe altă linie, s-a defectat şi nu s-a închis, iar trenul de persoane, intrat cu viteză în gară, a fost îndrumat tot spre linia unde se afla trenul de marfă, ciocnindu-se de acesta, conform Historia

Citeşte şi Ion Luciu are mari probleme de sănătate. Tatăl Nicoletei Luciu simte că a ajuns la capătul puterilor: „M-am săturat şi eu”

Anchetă efectuată în acea perioadă l-a considerat drept unic vinovat de accident pe muncitorul responsabil cu manevrarea acelor de macaz, pe numele său Ion Păun.

Cu trecerea timpului, sintagma „acarul Păun”, a ajuns să desemneze persoana considerată ţap ispăşitor al greşelilor şi nepriceperii celor mari – cei cu funcţii înalte şi bani, adevăraţii responsabili, care nu plătesc decât foarte rar sau deloc pentru vinovăţii evidente.

Citeşte şi Adriana Simionescu, fata lui Adi Minune, încântată că va deveni mamă. Ea a postat o nouă fotografie în ipostaza de gravidă

Acarul Ion Păun. s-a născut în anul 1880, în comuna Jugureni, pe atunci în judeţul Buzău, astăzi aparținând de județul Prahova. El a absolvit o şcoală de scurtă durată la Buzău, iar în 1906 s-a angajat ca acar, adică manevrant de macaz, la staţia Vintileanca, acum Săhăteni.

Ion Păun a fost căsătorit și tată a patru copii, conform puţinelor informaţii existente despre biografia celui care a generat expresia „Acarul Păun”.