Oscar Pistorius va fi judecat în libertate

Atletul infirm Oscar Pistorius, acuzat de uciderea iubitei sale în seara de Sfântul Valentin, va fi judecat în libertate.

RomaniaTV.net
22 feb. 2013, 14:34
Oscar Pistorius va fi judecat în libertate

Judecătorul care instrumentează cazul lui Oscar Pistorius a aprobat, vineri, solicitarea sportivului de a fi eliberat pe cauţiune şi de a fi judecat în libertate. Sportivul în vârstă de 26 de ani va fi eliberat condiţionat, iar procesul său va începe abia peste câteva luni.

CITEŞTE ŞI: Primele declaraţii ale lui Pistorius. Cum se apără campionul paralimpic după ce şi-a ucis iubita

Familia şi susţinătorii lui Pistorius, care au fost prezenţi în sala de judecată, au primit cu urale decizia judecătorului Desmond Nair de a-l elibera pe cauţiune pe campionul fără picioare.

Oscar Pistorius, campion paralimpic şi primul sportiv cu handicap care a participat la Jocurile Olimpice, în 2012, este acuzat de crimă cu premeditare, după ce şi-a ucis iubita, modelul Reeva Steenkamp, chiar în noaptea de Valentine’s Day. Crima a avut loc în locuinţa lui Pistorius din Pretoria, în zorii zilei de 14 februarie. Femeia a fost împuşcată de trei ori.

Foto: AP

În timpul înfăţişării de vineri, Oscar Pistorius a stat permanent cu privirea în pământ şi a plâns, scrie presa internaţională. Potrivit Sky News, sportivul a suspinat din greu şi a început să tremure în momentul în care judecătorul îşi motiva decizia şi repeta spusele prietenilor cuplului, care îi descriau pe cei doi ca fiind „foarte îndrăgostiţi unul de altul”.

Judecătorul Desmond Nair a subliniat că decizia de a-l elibera condiţionat pe Oscar Pistorius se bazează în principal pe faptul că în acest moment nu se poate spune, dincolo de orice îndoială, că acuzatul a comis o crimă cu premeditare, acest lucru urmând să fie stabilit în timpul procesului. În plus, magistratul a arătat că în ultimele zile procurorii au prezentat doar probe circumstanţiale.

„Am ajuns la concluzia că acuzatul a prezentat un dosar ce permite eliberarea sa pe cauţiune”, a spus judecătorul sud-african, după ce a detaliat timp de două ore argumentele apărării şi pe cele ale acuzării.

Înainte de a decide eliberarea pe cauţiune a lui Pistorius, el a arătat că nu există riscul ca acuzatul să fugă din ţară şi că nu prezintă vreun pericol pentru societate.

Poliţia a fost nevoită să desemneze un nou şef al anchetei, după ce s-a aflat că primul este acuzat de şapte tentative de crimă.