OSCE acuză vicierea numărării voturilor în Rusia

Alegerile legislativele din Rusia, câştigate de Rusia Unită, partidul de guvernământ, au fost marcate de "încălcări frecvente" ale procedurilor de numărare a voturilor, inclusiv de introducerea de buletine suplimentare în urne", potrivit unui comunicat difuzat luni de Misiunea de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 11:38
OSCE acuză vicierea numărării voturilor în Rusia

„Votul a fost bine organizat, dar calitatea procesului s-a deteriorat considerabil în timpul numărării voturilor, caracterizată prin încălcări frecvente ale procedurii, inclusiv prin indicii serioase cu privire la umplerea urnelor”, a indicat OSCE, relatează de Agerpres.

Potrivit organizaţiei, „concurenţa politică a fost limitată şi neechitabilă” în timpul campaniei, subliniind de asemenea „lipsa independenţei” autorităţilor electorale şi mass-media.”În pofida acestor neajunsuri”, remarcă organizaţia cu sediul la Viena, „alegătorii şi-au putut exercita dreptul de a-şi exprima alegerea”.

„Schimbări sunt necesare pentru ca voinţa poporului să fie respectată”, a spus unul din responsabilii Misiunii de observatori OSCE, Petros Efthymiou, într-un comunicat. „Am observat în special interferenţa statului la toate nivelurile vieţii politice, lipsa de condiţii necesare unei concurenţe loiale şi absenţa unei mass-media independente”, a mai adăugat el.

Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin, a câştigat alegerile parlamentare de duminică cu o majoritate absolută în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), obţinând 238 mandate dintr-un total de 450, ceea ce reprezintă un scor important, dar totuşi un recul de 15 % faţă de rezultatele din 2007.

Mass-media independentă şi organizaţia neguvernamentală rusă Golos, de monitorizare a alegerilor, au semnalat numeroase fraude de-a lungul zilei de duminică, în ziua alegerilor. Comisia Electoral Centrală a Rusiei a apreciat, însă, că nu s-a produs nicio fraudă electorală notabilă.