OSCE: Alegerile din SUA au fost organizate profesionist, în pofida unor „îngrijorări reale”

Procesul electoral american a fost gestionat "în mod profesionist", dar rămân "îngrijorări reale" cu privire la problemele legate de accesul la vot sau transparenţa finanţării electorale, a apreciat miercuri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 06:46
OSCE: Alegerile din SUA au fost organizate profesionist, în pofida unor „îngrijorări reale”

Dacă „procesul electoral se bucură de o încredere publică la nivel extins”, „există îngrijorări reale cu privire la probleme cum ar fi dreptul de vot, exactitatea listelor electorale, transparenţa finanţării, procedurile de renumărare şi accesul observatorilor internaţionali”, a considerat şeful misiunii OSCE, Daan Everts.

Mobilitatea americanilor creează de exemplu probleme privind dubla înregistrare pe listele electorale în diferite state. Invers, aproximativ 50 de milioane de americani dintr-o populaţie de 237 de milioane de alegători nu s-au înscris pe listele electorale, potrivit OSCE.

În unele state, accesul la vot nu este permis delincvenţilor care şi-au ispăşit pedeapsa, ceea ce contravine normelor internaţionale, a subliniat organizaţia.

Problema foarte politică a identificării alegătorilor în timpul votului, care a generat polemici în câteva state este, de asemenea, o sursă de îngrijorare, între necesitatea de a evita fraudele şi cea de a facilita accesul la vot.

În plus, procedurile de renumărare din unele state nu sunt încă puse la punct, la 12 ani după episodul dezastruos din Florida, în 2000.

Everts nu a nominalizat statele unde se concentrează problemele, acestea variind de la un teritoriu la altul.

În ceea ce priveşte accesul observatorilor în birourile de vot, după ameninţările Texasului de a-i urmări în justiţie, legea locală considerând acţiunea OSCE drept o ingerinţă, şeful misiunii a vrut să calmeze spiritele.

„Nu suntem o hoardă de invadatori ai ONU veniţi de pe altă planetă”, a zâmbit el, amintind că OSCE a fost prezentă „la invitaţia administraţia americane”.

Dar din 33 de state în care observatorii au vrut să meargă, opt i-au împiedicat (Alabama, Florida, Iowa, Michigan, Mississippi, Ohio, Pennsylvania şi Texas), iar două (Alaska şi Tennessee) le-au oferit un acces limitat, refuzat de OSCE.