Otrava din rafturile magazinelor. Ce informaţii trebuie să găsiţi pe ambalaj

Românii s-au învăţat să cumpere tot le le intră în mână şi mai este şi ieftin. De multe ori, însă, se dau banii pe produse de proastă calitate, care nu conţin întotdeauna ceea ce credem noi. Tocmai de aceea este bine să fim foarte atenţi şi să citim eticheta înainte să scoate banii din buzunar.

04 feb. 2015, 10:26
Otrava din rafturile magazinelor. Ce informaţii trebuie să găsiţi pe ambalaj

Începând din luna decembrie 2014, etichetele produselor alimentare trebuie să conţină informaţii suplimentare despre conţinut, care să fie suficient de mare scrise pentru a putea fi citite cu uşurinţă, scrie cugetliber.ro. Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, dar şi în meniuri, la restaurante. Ulterior, din 2016, consumatorii trebuie informaţi, în acelaşi mod, şi despre valoarea nutritivă a alimentelor.

Citeşte şi Uniunea Europeană schimbă etichetele la produsele din carne

Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor acestora. Producătorii care nu respectă noile prevederi riscă amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Alexandru Marius Dunca, iniţial se va lua măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se va face o etichetarea corespunzătoare, dar, dacă se constată că informaţiile respective au fost ascunse în mod intenţionat, se vor da amenzile maxime.

Ingredientele alergene, evidenţiate

Cea mai importantă prevedere pentru noile etichete este cea referitoare la ingredientele cu efecte alergene. Neapărat, ele trebuie înscrise în listă astfel încât să se evidenţieze de restul ingredientelor. „Etichetele au de obicei un scris foarte mic, aproape indescifrabil. Am înţeles că e o formă de a oferi consumatorului cât mai puţine informaţii, dar, în unele cazuri, omul se poate îmbolnăvi sau chiar muri de şoc anafilactic, dacă în produsul respectiv este un ingredient la care este alergic”, este de părere Maria Popa, lucrător într-un supermarket din Constanţa.

Citeşte şi Sute de mii de sticle cu apă au fost RETRASE din magazine. Nu o să-ţi vină să crezi ce scria pe etichete

Regulamentul nr.1169/2011 prevede obligativitatea etichetării ingredientelor cu efecte alergene în cazul produselor oferite consumatorilor sub formă ambalată, vândute în vrac sau servite în restaurante. Componentele alergene din produse trebuie să fie înscrise în listă astfel încât să se evidenţieze de restul ingredientelor.

De asemenea, trebuie obligatoriu indicată pe etichetă ţara de origine sau locul de provenienţă pentru carnea de porc, de oaie, de capră şi de pasăre, miere, fructe, legume şi peşte. Înainte de această reglementare, era obligatorie indicarea originii numai în cazul cărnii de vită şi mânzat, ca urmare a situaţiei create de boala „vacii nebune”.

Informaţii despre valoarea energetică şi grăsimi

Totodată, regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare în cazul produselor alimentare cu adaos de cofeină în conţinut, altele decât băuturile pe bază de cafea şi ceai. Pe aceste produse este obligatorie înscrierea expresiei: „Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însăr-cinate”.

O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare precum şi meniurile trebuie să includă informaţii privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare.