Otrăvurile din pateurile de ficat pe care le mâncăm zilnic

Românii sunt mari amatori de pateu. Unii îl preferă de pasăre, alţii de porc sau vegetal. Oricum ar fi, pateul ne place tuturor. Puţini dintre noi ştim însă că ele sunt făcute din amestecuri de cărnuri, cu adaosuri de şoriciuri şi carmin şi cu arome din E-uri. 

22 oct. 2014, 06:10
Otrăvurile din pateurile de ficat pe care le mâncăm zilnic

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu ce se regăsesc pe piaţa din România.

În cadrul studiului, prezentat de Cuget Liber, au fost analizate 46 de tipuri de pateu, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentanţii ANPCPPS din supermarket-urile de pe teritoriul ţării, în perioada iulie-august 2014. 

UTIL. Cum să deosebeşti ouăle PROASPETE de cele VECHI

Studiul a arătat că pateurile din comerţ sunt pline de E-uri, iar etichetele sunt lipsite de informaţii despre conţinutul lor. Practic, din cele 46 de tipuri de pateu analizate, doar 6,52 la sută nu au niciun E, 19,56 la sută au un conţinut de două E-uri, 13,04 la sută conţin şase E-uri, 8,69 la sută conţin nouă E-uri. De asemenea, din punct de vedere al existenţei produselor supuse studiului, a informaţiei despre valorile energetice (knal/100 de grame), numai 30,43 la sută nu au specificate aceste informaţii. 

Atenţie la ce cumpăraţi! Inspectorii au găsit mezeluri din carne de cal, măgar şi nutrie

Cele mai multe E-uri (10) sunt în compoziţia pateului de porc marca Hame şi marca Tip. Nouă E-uri se regăsesc în reţetele pateului cu ficat de gâscă Hame, pateului cu ficat de raţă Hame, pateului de pui şi pateului de porc Baroni. Coborând în topul E-urilor, în pateul fitness Hame Lifestyle sunt incluse opt E-uri, în pateul de porc Hame, pateul de porc Scandia Sibiu, pateul de pui Bucegi, pateul de pui clasic Hame, sunt şase E-uri. Apoi, pateul de porc Bucegi are şase E-uri, la fel ca şi meniul pateu porc Prefera, pateul cu carne de curcan Hame, pateul cu ficat de porc cu bucăţi de ardei roşu Auchan şi pateurile cu ficat de gâscă şi cu ficat de raţă Auchan. 

Există şi pateuri fără E-uri! 

Cinci E-uri găsim în pateul de porc Ardealul, slim-fit pateu Hame Style, meniu pateu pui Prefera şi pateu de pui Ardealul. Patru E-uri conţine şi pateul cu ficat de la Antrefrig, Fe-active pateu de la Hame Style, pateul clasic de pui Mandi, pateul de porc Cora, pateul din carne de pasăre şi porc Baroni. Pateul popular de porc de la Mega Image are două E-uri, la fel ca şi pateul de porc cu carne de la Ardealul Specialităţi şi pateul de porc Sadu, pateul popular de pasăre Mega Image, pateul de gâscă şi pateul de raţă Carrefour, pateul de masă porc Auchan, pateu fin de porc Bunătăţi de la Bunica şi pateul de masă de porc Clever. Un singur E a fost găsit în Liver Pate Tulip, pateul de pasăre Sadu, pateul de masă pasăre Auchan şi pateul de masă pasăre Clever. Trei pateuri verificate nu au niciun E şi este vorba despre pate de porc Via, pate de pui Via şi pate de curcan integral Scandia Sibiu. 

Pateu din ficat de gâscă cu 5 la sută ficat de gâscă 

În ceea ce priveşte conţinutul, aţi fi surprinşi să descoperiţi că pateul de porc este făcut din 25 la sută ficat de porc şi restul slănină, şorici, apă, lapte semidegresat, proteină vegetală de soia, sare, amidon de grâu, stabilizatori, zahăr. Nici pateul cu ficat de gâscă nu mai este ce-a fost odată, conţinutul fiind format din apă, ficat de pui 15 la sută, ulei vegetal nehidrogenat, carne de pasăre, ficat de gâscă 5 la sută, proteină vegetală de soia, amidon de cartofi, ceapă, sare, lapte de praf degresat, agenţi de îngroşare.