Guvernul a modificat OUG 7, în ciuda avizului negativ de la CSM

Proiectul de modificare a OUG 7 pe legile justiţiei a fost adoptat, marţi, de Guvern, în ciuda avizului negativ al CSM. Tudorel Toader a anunţat că cinci articole au fost modificate. 

RomaniaTV.net
05 mart. 2019, 12:06
Guvernul a modificat OUG 7, în ciuda avizului negativ de la CSM

UPDATE: Tudorel Toader a anunţat CINCI modificări ale OUG 7 după şedinţa de Guvern de marţi

„Guvernul a adoptat OUG care aduce modificări la legile justiţiei. Doamna prim ministru a avut o întrevedere la sediul guvernului cu reprezentanţi ai CSM şi asociaţiilor de magistraţi la care am participat si eu. Au fost convenite cinci modificări”, a declarat Tudorel Toader după şedinţa de guvern.

Ascultând argumentele și contraargumentele, văzând reacțiile de la nivelul sistemului judiciar și parțial din societatea civilă, la respectiva întrevedere au fost convenite următoarele cinci modificări:

-abrogarea prevederilor din articolul 54, aliniatul 1, adică se revine la reglementarea anterioară ordonanței 7, în sensul 

Potrivit lui Toader modificările din OUG vizează următoarele:

– vor fi aborgate prevederile care vizau posibilitatea ca şi judecătorii să candideze la funcţii de conducere în parchete; totodată, avizul consultativ în privinţa acestora va fi dat de Secţia pentru procurori. 

– se abrogă alineatul care interzicea delegările în funcţiile de conducere din parchete pentru posturile pentru care numirea era făcută de către preşedinte.

– se renunţă la motivul pentru care este pierdută calitatea de magistrat, şi anume buna reputaţie. 

– a patra modificare vizează salarizarea celor din segmentul IT din sietemul judiciar (vor avea acelaşi grad de salarizare)

– a cincea modificare vizează remedierea diferenţierii „nejustificate” între specialiştii cu acelaşi profil profesional de la DNA şi DIICOT faţă de cei de la Secţia specială.

„Mi s-a transmis ca azi, la 12.30, va fi sedinta de plen pentru aviz pozitiv, favorabil. La 14:00 mi s-a spus că CSM a dat aviz negativ per total, adică CSM a avut o abordare generală per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate şi convenite”, a spus Tudorel Toader.

Ordonanța de urgență de modificare a OUG 7 va intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi. În timp ce presedintele CSM sustine ca a mers la negocieri la guvern cu solicitarea ca OUG 7 sa fie abrogată, acesta fiind mandatul CSM, Viorica Dancila spune ca modificarile au fost agreate cu CSM si cu asociatiile de magistrati.

„Adoptam astăzi soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi asociaţiilor profesionale din domeniul juridic în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută noile prevederi reflectă propunerile magistraţilor cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, delegarea procurorilor în funcţia de conducere şi la promovarea funcţiile de conducere a parchetelor pentru care numirea se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei”, a spus Viorica Dancila.

Ce spunea Viorica Dăncilă luni

„Am spus chiar în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută că de acum încolo nu voi mai adopta nicio ordonanţă de urgenţă până când nu va fi în transparenţă şi nu va fi un dialog pe ordonanţa respectivă”, a afirmat premierul cu o zi înainte

Dăncilă a mai spus că şi-ar dori ca ordonanţa de modificare a OUG pe legile Justiţiei să intre în şedinţa de Guvern de marţi, dar acest lucru depinde de avizul care va fi dat de CSM.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în şedinţa de Guvern de marţi, se vor adopta modificările propuse la OUG 7/2019.

„De asemenea, luăm măsuri şi pentru salarizarea corespunzătoare a specialiştilor IT care lucrează în sistemul judiciar. Începând din această lună, specialiştii IT care lucrează în Justiţie vor beneficia de aceleaşi drepturi salariale. După cum ştiţi, acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută pentru consultare şi avizare”, a declarat prim-ministrul, înaintea şedinţei de Guvern.

Viorica Dăncilă a reafirmat că Guvernul rămâne deschis „dialogului constructiv pentru soluţionarea oricărei neclarităţi, astfel încât sistemul judiciar să funcţioneze corect cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”.

„În urma discuţiei pe care am avut-o, am transpus în acest act normativ toate prevederile susţinute de cei care au participat la acea şedinţă”, a adăugat premierul. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019. În şedinţa plenului, judecătoarea Mariana Ghena a precizat că în cadrul Comisiei 1 a CSM s-a hotărât exprimarea unui vot negativ.

„Rezultatul Comisiei 1, unanimitate: în şedinţa comisiei s-a hotărât exprimarea unui vot negativ cu privire la OUG 7/2019, având în vedere faptul că în propunerile făcute în ultima ordonanţă nu s-a ţinut seamă de propunerile exprimate de către CSM, care s-au conturat într-un mandat dat preşedintelui CSM pentru a fi exprimat de către acesta în sensul abrogării textelor peste ceea ce a propus CSM”, a menţionat Ghena.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a criticat, marți, noul proiect de OUG pregătit de Tudorel Toader care ar urma să modifice OUG 7. În opinia lui Lazăr, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe OUG 7, se impune abrogarea Ordonanței și asumarea răspunderii de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru lipsă de cooperare loială.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor „negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative” cuprinse în OUG 7/2019 şi „constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii”.

„Aceste reacţii au vizat în mod deosebit intervenţia operată în materia delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de preşedintele României, (…) modificarea legislativă care a dat judecătorilor posibilitatea de a candida şi a fi numiţi în cele mai înalte funcţii de conducere din cadrul Parchetelor, în acest din urmă caz reclamându-se o afectare a statutului şi a independenţei judecătorilor”, se arată în proiectul de modificare a OUG 7/2019. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)