OUG care prevede tratarea asimptomaticilor şi a celor cu simptome uşoare de COVID la domiciliu, explicată pas cu pas

Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă privind tratatea pacienţilor cu simptome uşoare de COVID-19 sau a celor asimptomatici la domiciliu. Aceştia vor ţine permanent legătura cu medicul de familie şi vor merge la spital doar dacă stare de sănătate se agravează. În rândurile de mai jos vă vom explica pas cu pas noua ordonanţă adoptată de Guvern. 

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 14:12
OUG care prevede tratarea asimptomaticilor şi a celor cu simptome uşoare de COVID la domiciliu, explicată pas cu pas

Ordonanța de urgenţă potrivit căreia cei cu simptome uşoare sau asimptomaticii nu vor mai fi internaţi, ci vor fi trataţi la domiciliu nu produce deocamdată efecte, deoarece încă  nu a fost publicată în Monitorul Oficial. În plus, este nevoie și de încă un Ordin comun Ministerul Sănătății – CNAS care să prevadă clar modalitatea de plată a medicilor de familie, care sunt plătiți pe contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, potrivit Hotnews. 

Iată ce trebuie să faci dacă ai simptome specifice COVID-19, dacă diagnosticul se confirmă, se infirmă sau dacă DSP îți cere să intri în carantină: 

PERSOANELE CARE PREZINTĂ SIMPTOME SPECIFICE COVID-19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

În cazul în care DIAGNOSTICUL ESTE INFIRMAT, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.

În cazul în care testarea confirmă că PERSOANA ESTE INFECTATĂ CU COVID-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă ușoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist și va primi concediu medical de la medicul de familie.

PERSOANELE FĂRĂ SIMPTOME CARE SE TESTEAZĂ, iar testul este pozitiv (asimptomatici), pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.

Persoanele pentru care DSP instituie MĂSURA CARANTINĂRII (contact direct cu persona infectată sau vine din zona rosie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.

În ceea ce privește concediul de carantinare în baza deciziei DSP, în cazul în care diagnosticul este COVID-19, acesta se plătește cu echivalentul a 100% din salariu. Pentru cei cu simptome asemanatoare COVID, dar care se dovedește că nu au COVID în urma testării, se acordă concediu medical pentru afecțiunea de care aceștia suferă, în procentul prevăzut de lege, precizează reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Reamintim că Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat vineri că a fost adoptată OUG în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 asimptomatici sau cu simptome uşoare.

„Au fost reglementate procedurile de monitorizare a acestor pacienţi de către medicii de familie astfel încât să fie redusă presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă şi în acelaşi timp să fie implicată această zonă de servicii furnizate de medicii de familie în sprijinul pacienţilor şi în vederea efectuării acelor tratamente şi furnizării asistenţei medicale necesare acestor pacienţi”, a precizat Ionel Dancă, într-un briefing la Guvern.

Citeşte şi HARTA. Bucureştiul a raportat 675 de cazuri COVID-19. Timişul a depăşit 300 de îmbolnăviri noi, iar Timişoara intră în scenariul roşu