Ce înseamnă simptome uşoare de COVID-19. Medicul Virgul Musta spune când trebuie să mergi la spital

Medicul Virgil Musta a explicat care sunt simptomele uşoare ale coronavirusului şi când trebuie să mergeţi la spital. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care pacienţii cu fosrme uşoare ale bolii şi cei asimptomatici vor fi trataţi la domiciliu şi monitorizaţi de medicii de familie. 

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 13:18
Ce înseamnă simptome uşoare de COVID-19. Medicul Virgul Musta spune când trebuie să mergi la spital

„Pacienții care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme ușoare când pacienții pot rămâne acasă.

Dacă au semne de infecție de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcție și de locurile în spital”, a spus Virgil Musta la Digi 24. 

Şeful Clinicii de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara  a mai precizat și după cât timp de simptome ușoare, dar persistente, ar trebui pacienții să meargă la spital.

„La acest virus, în 5 – 7 zile starea se înrăutățește, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze.

Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare și să primească recomandări. Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigații biologice conform unui protocol, investigații imagistice. Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport.

Acum, noi nu avem niciun loc, tot ce se prezintă pentru evaluare direcționăm spre spitalele suport.

Singura posibilitate de a determina cât de gravă este problema respiratorie este determinarea saturației oxigenului. Dacă pacientul are o saturație scăzută, trebuie făcute investigații biologice” a mai spus Virgil Musta.

Bolnavii cu forme uşoare de COVID-19 şi cei asimptomatici, monitorizaţi de medicii de familie

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat vineri că a fost adoptată OUG în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 asimptomatici sau cu simptome uşoare.

„Au fost reglementate procedurile de monitorizare a acestor pacienţi de către medicii de familie astfel încât să fie redusă presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă şi în acelaşi timp să fie implicată această zonă de servicii furnizate de medicii de familie în sprijinul pacienţilor şi în vederea efectuării acelor tratamente şi furnizării asistenţei medicale necesare acestor pacienţi”, a precizat Ionel Dancă, într-un briefing la Guvern.

Citeşte şi Avertismentul unui medic pneumolog: Virusul nu iartă pe nimeni. Atacă organismul şi uneori o face pe nesimţite