OUG pe justiţie, respinsă de CSM. USR-PLUS, scrisoare către Comisia Europeană

Secția de procurori a CSM transmite o poziție publică în care arată că nu se justifică OUG pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală, așa cum dorește ministrul Justiției, Tudorel Toader.

RomaniaTV.net
28 mart. 2019, 13:27
OUG pe justiţie, respinsă de CSM. USR-PLUS, scrisoare către Comisia Europeană

„În contextul discuțiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal și de procedură penală, Secția pentru procurori apreciază că în acest moment nu se justifică urgența adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat.

Secția subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal și de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar.”, arată CSM.

Alianța USR-PLUS a transmis, de asemenea, joi, o scrisoare către premierul Viorica Dăncilă în care i se solicită să renunțe la OUG pe codurile penale. Alianța a transmis, de asemenea, o scrisoare către Comisia Europeană pentru a o informa și pentru a-i solicita sprijinul împotriva adoptării ordonanțelor.

„Avem din nou agresiunea cu ordonanțele. Această amenințare care a ținut România de la OUG 13 până astăzi în țară permanent. Vedem că Tudorel Toader și doamna Dăncilă vorbesc din nou de ordonanțe pe codurile penale. Poziția noastră e foarte clară, aceste ordonanțe nu trebuie date. Am transmis chiar în acest moment doamnei Dăncilă o scrisoare în care îi solicităm acest lucru argumentând. Transmitem de asemena în cursul acestei zile către partenerii europeni un document similar prin care îi informăm și le cerem sprijinul împotriva acestei poziții a Guvernului de a da ordonanță pe coduri”, a anunțat, joi, Dan Barna.

Liderul USR a afirmat că dacă nu se va renunța la ordonanțe, Klaus Iohannis ar trebui să participe din nou la ședințele de Guvern.

„Am văzut ieri poziția domnului Timmermans. Înțeleg că astăzi are loc o dezbatere cu premierul Dăncilă. Mai avem un fir de optimism că în urma acestei discuții se va renunța la aceste ordonanțe și daca ele totuși vor rămâne pe ordinea de zi a Guvernului considerăm că e o idee foarte bună ca președintele Iohannis să participe din nou la ședința de Guvern și să prezideze ședința pentru a bloca aceste ordonanțe”, a conchis Dan Barna.

Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.