OUG privind recensământul populaţiei, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri

OUG privind recenzarea populaţiei şi locuinţelor se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri. Reamintim că recensământul ar fi trebuit să aibă loc în 2021, însă s-a anulat pentru 2022 din cauza pandemiei de coronavirus.

18 mai 2021, 22:33
OUG privind recensământul populaţiei, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri
OUG privind recensământul populaţiei, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri

OUG privind recensământul populaţiei, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri. Întregul calendar privind recenzarea populaţiei şi locuinţelor a fost modificat, urmând ca acțiunile necesare să se desfășoare pe parcursul anului 2022.

OUG privind recensământul populaţiei, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri

Noul calendar:

Instruire recenzori: ianuarie – februarie 2022;
Preluare date din surse administrative și populare bază de date RPL2021: 1 februarie – 13 martie 2022;
Auto-recenzarea (metoda CAWI): 14 martie – 15 mai 2022;
Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față-în-față (cu ajutorul tabletelor): 16 mai – 17 iulie 2022.

Citeşte şi Florin Cîţu, discuţii la Palatul Victoria cu reprezentanţii sectorului bancar. Cele mai importante teme de pe agendă

Decizii ale Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor:

1) Momentul de referință al RPL2021 va fi modificat din 1 mai 2021 în 1 decembrie 2021
2) Termenele activităților și subactivităților din cadrul Programului general de organizare și efectuare a RPL runda 2021 se vor actualiza în consecință, urmând a fi aprobate de Comisia Centrală pentru recensământul populației și locuințelor din România în anul 2021 (CCRPL2021).
3) Bugetul pentru activitățile decalate va fi actualizat și se vor întreprinde demersurile necesare pentru revizuirea cadrului legal astfel încât bugetul pentru anul 2021 să fie suplimentat cu cuantumul sumei prevăzută a fi alocată în anul 2020 din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

Momentul de referință este decalat la 1 decembrie 2021, ca urmare a modificărilor de termene ale celorlalte activități prevăzute în calendarul de pregătire și efectuare a RPL 2021.

Având în vedere că momentul de referință și perioada de colectare a datelor RPL 2021 sunt strâns legate, este necesar ca, pentru acuratețea datelor furnizate de populație intervalul de timp dintre cele două să fie cât mai redus, nealterându-se astfel calitatea răspunsurilor din cauza “efectului de memorie” și fără ca perioada de desfășurare a RPL 2021 să se suprapună cu recensământul general agricol care este în plină desfășurare, se preciează în nota de fundamentare.

De asemenea este decalată și cercetarea statistică postrecensământ din perioada noiembrie-decembrie 2021 în perioada iulie-august 2022.

Potrivit notei de fundamentare, se impune revizuirea calendarului „întrucât evoluția ascendentă a numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 a impus mutarea/decalarea colectării datelor pentru recensământul general agricol într-un anotimp prielnic realizării interviurilor față în față în spațiu deschis ca măsură de prevenție a răspândirii virusului și protejare a populației, respectiv în perioada mai-iulie 2021, ceea ce a determinat, implicit, mutarea/decalarea termenelor pentru colectarea datelor și pentru recensământul populației și locuințelor, respectiv în perioada februarie – iulie 2022, precum și mutarea momentului de referință al RPL2021 la data de 1 decembrie 2021”, informează Hotnews.

Reamintim că  ultimul recensământ în România a avut loc în 2011.

Citeşte şi Florin Cîțu schimbă ordinul de ministru pentru purtarea măștilor. Toţi românii trebuie să ştie asta: Ajungem la condiții mai bune