Ovidio Guzman, fiul renumitului traficant de droguri El Chapo, a fost arestat VIDEO

Arestarea lui Ovidio Guzman a avut loc după o noapte de violenţe la Culiacán, în statul Sinaloa, între traficanţi şi trupele speciale.

06 ian. 2023, 00:17
Ovidio Guzman, fiul renumitului traficant de droguri El Chapo, a fost arestat VIDEO

Ovidio Guzman, fiul renumitului traficant de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, a fost arestat de autoritățile mexicane, au anunțat joi patru oficiali pentru Reuters.

Ovidio Guzman a mai fost arestat în octombrie 2019, pentru scurt timp, în statul Sinaloa, din nordul Mexicului, dar apoi a fost eliberat pentru a evita o răzbunare violentă din partea bandei sale de narcotraficanți.

Tatăl său, Joaquin Guzman, alias El Chapo, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2019 pentru rolul său în conducerea cartelului Sinaloa. El Chapo a fost acuzat că a transportat în SUA cel puţin 1.200 de tone de cocaină pe parcursul a 25 de ani.

El Chapo, cel mai mare traficant de droguri din istorie, rămâne în închisoare pe viaţă. Curtea de Apel i-a menţinut condamnarea
În timpul procesului, acuzarea a demonstrat că El Chapo a comandat sau a comis el însuşi asasinarea a cel puţin 26 de persoane, de multe ori acestea fiind întâi torturate. Victimele au fost informatori, traficanţi din organizaţii rivale, poliţişti şi colaboratori, chiar membri ai propriei familii.

Cunoscut şi pentru evadarea sa spectaculoasă dintr-o închisoare mexicană, printr-un tunel, în 2015, El Chapo este deţinut în închisoarea de înaltă securitate Florence, din statul Colorado (vestul SUA).

Această arestare a declanşat joi atacuri armate în oraşele Los Mochis şi Guasave, anunţă într-o postare pe Twitter Ambasada Statelor Unite în Mexic.

”Focuri de armă au fost raportate în mai multe locuri, la Culiacan, Los Mochis şi Guasave. (…). Guvernatorul Sinaloa recomandă publicului să se adăpostească. Amintim cetăţenilor americani că (autorităţile americane) îi sfătuiesc să nu călătorească în provincia Sinaloa”, scrie ambasada.

Ovidio Guzman, unul dintre fiii traficantului de droguri încarcerat Joaquín Archivaldo Guzmán Loera – El Chapo -, este unul dintre capii traficului de droguri pe plan local.

După ce a fost reţinut în 2019, el a fost eliberat rapid de către autorităţi care au vrut astfel să evite represalii violente ale gangului acestuia – Cartelul Sinaloa.

Arestarea lui Ovidio Guzman are loc cu doar câteva zile înaintea unui summit al şefilor de stat american Joe Biden, canadian Justin Trudeau şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador, la Ciudad de Mexico, prevăzut luni şi marţi.

Statele Unite au oferit o recompensă – în valoare de cinci milioane de dolari – în schimbul oricărei informaţii care să consucă la arestarea lui Ovidio Guzman.

O creştere a numărului morţilor din cauza unei overdoze de opioizi de sinteză precum fentanylul în Statele Unite a determinat Mexicul să crească presiunile asupra cartelurilor care produc şi expediază aceste droguri, potrivit Reuters.

La Culiacán, unde au izbucnit atacuri armate joi, aeroportul a fost închis.

Un avion de pe o pistă a fost ţinta unor tiruri, arată imagini postate pe reţele de socializare.

Guvernul local îi îndeamnă pe locuitori să nu iasă din casă. Şcolile şi administraţiile au fost închise. Pe străzi au fost ridicate baraje.

„El Chapo” de România, condamnat la 15 ani de închisoare. Cantităţi imense de droguri confiscate de poliţie