Ovidiu Tender îşi extinde afacerile în Africa

Compania Prospecţiuni, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obţinut de la guvernul senegalez dreptul de a prospecta şapte perimetre de resurse minerale, printre care aur, metale grele şi metale rare şi va începe activitatea în ianuarie 2012.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 11:28
Ovidiu Tender îşi extinde afacerile în Africa

„Am câştigat şapte permise pentru explorare şi exploatare, din care patru pe fosfaţi, iar celelalte pe metale grele (titan, zircon), aur, cupru şi metale rare (litiu), toate în Senegal. În ianuarie 2012 vom începe prospectarea la perimetrele de fosfaţi şi aur”, a declarat Tender, citat de Mediafax.

Totodată, compania Prospecţiuni a semnat săptămâna trecută un memorandum cu Petrosen, compania naţională de petrol din Senegal, pentru înfiinţarea unei societăţi mixte, denumită Petro-Prospect. Petro-Prospect va fi înregistrată în Dakar şi va fi controlată în proporţie de 51% de Petrosen, diferenţa aparţinând Prospecţiuni. „Scopul companiei mixte este prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze, atât pentru companii de stat, cât şi pentru companii private din Africa. La nivel decizional suntem egali, întrucât statutul companiei mixte prevede că orice decizie va fi luată cu două treimi din voturi. Serviciile vor fi oferite atât în Senegal, cât şi în alte state africane, şi anume Mauritania, Mali, Guineea-Bissau, Republica Guineea, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Benin, Togo, Burkina Faso şi Coasta de Fildeş. Primele operaţiuni vor începe în Mauritania, la sfârşitul acestui an”, a adăugat Tender.

În Senegal, Prospecţiuni va avea până în martie 2012 un număr de aproximativ 400 de angajaţi senegalezi. Omul de afaceri a arătat că în sectorul resurselor minerale va acţiona pe două direcţii în Africa. Prima direcţie este reprezentată de activitatea de explorare şi exploatare a resurselor, iar cea de-a doua vizează prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze.

Prospecţiuni a încheiat în urmă cu o săptmână cu Ministerul Resurselor din Guineea Bissau un memorandum pentru investigarea geologică a suprafeţei întregii ţări, respectiv peste 40.000 kilometri pătraţi.”Guineea Bissau vrea să ştie ce resurse are, dar nu are banii necesari. Finanţarea operaţiunii va fi făcută prin credit furnizor, iar investiţia poate ajunge la câteva zeci milioane de euro”, a afirmat Tender. El a adăugat că scopul său este să facă din Prospecţiuni o compania „de talie mondială”.”Vreau ca Prospecţiuni să fie o companie de talie mondială. Avem activităţi şi în America de Nord, vrem să ajungem şi în Africa de Sud, India, Pakistan şi Cambodgia. Ca dotare tehnică suntem la acelaşi nivel cu cea mai mare companie de profil din lume”, a spus tender.

Tender, interesat şi de agricultură în Africa.

Ovidiu Tender intenţionează să deruleze afaceri în Africa şi în sectorul agriculturii, pe o suprafaţă de un milion de hectare. Omul de afaceri a precizat că vizează atât produsele tradiţionale, cât şi plantele din care se obţine biocombustibil. „Ne interesează produsele tradiţionale pentru consum uman şi animal, dar în cantităţi mici. Cea mai mare parte a activităţii în agricultură o vom dedica producţiei de biocarburanţi din «arborele de petrol», care poate fi folosit pentru orice tip de motor. Agricultură vrem să facem în toată zona de vest a Africii, pe o suprafaţă de un milion de hectare”, a adăugat Tender. El a mai spus că suprafaţa de teren va fi concesionată, pentru că în multe ţări străinii nu au dreptul să cumpere.Potrivit lui Tender, investiţia pe hectar va fi de 500 de dolari pentru înfiinţarea culturilor, iar veniturile sunt estimate la 1.000 dolari pe hectar.

Omul de afaceri vizează şi transportul aerian în Africa.

Tender vizează şi afacerile de transport aerian in Africa de Vest, prin asocierea cu TACV, compania de transport aerian de stat din Insulele Capului Verde.”Am venit mai târziu în Africa decât alţii, dar ne facem loc”, a mai spus Tender. Oficiali ai Tender Grup şi reprezentanţi ai EximBank şi Agenţiei Naţionale de Import-Export a României au fost în perioada 19-29 noimbrie într-o vizită de afaceri în Senegal, Republica Guineea, Guineea Bissau şi Insulele Capului Verde. Delegaţia din România a avut întâlniri cu preşedinţi de state, premieri, miniştri şi oameni de afaceri africani.