Păcatul pe care îl fac credincioșii în Postul Crăciunului fără să realizeze. La ce obicei ar trebui să renunțați în această perioadă

Suntem în Postul Crăciunului, unul dintre cele două mari posturi din an, pe care credincioșii îl țin timp de 40 de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul e curățirea fizică și spirituală, iar un prim pas ar fi eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cele vegetale.

20 dec. 2022, 18:56
Păcatul pe care îl fac credincioșii în Postul Crăciunului fără să realizeze. La ce obicei ar trebui să renunțați în această perioadă

Postul Crăciunului e un prilej de bucurie. Nu postim pentru a fi văzuţi sau lăudaţi de oameni, ci postim ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face în perioada de post e iertarea. Nimeni nu poate intra în post fără iertare, un prim pas pentru iertarea păcatelor și luminarea sufletului.

În post, e bine să facem rugăciuni pentru a păstra legătura cu Dumnezeu. Postul nu e doar despre abținere de la bucate de origine animală, ci și despre înfrânarea de la orice lăcomie materială și poftă de stăpânire egoistă asupra altora, înfrânare de la orice gând, cuvânt sau fapte care diminuează iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

Postul este nu numai material, ci și spiritual, adică postul ochilor, al gurii, al inimii. Postul este o stare spirituală de jertfă sau ofrandă a celui care postește, stare cultivată în mod liber și după puterea fiecăruia.

Citește și Rugăciune în postul Crăciunului. Se spune de către cei împovăraţi de griji, suferinţe şi deznădejde şi este făcătoare de minuni

În timpul postului se diminuează cantitatea hranei materiale și sporește hrana spirituală. Postul susține rugăciunea, iar postul fără rugăciune nu este o lucrare duhovnicească. Postul pacifică patimile egoiste, luminează mintea, sfinţeşte simţirile, schimbă atitudinea şi comportamentul faţă de oameni şi faţă de natură, înţelegându-le pe toate în lumina prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu.

Cu ce să înlocuim alimentele de orgine animală în Postul Crăciunului

Deoarece postul Crăciunului presupune abținerea de la alimentele care conțin origini animale, este recomandat ca persoanele care vor să postească să fie cumpătate din punct de vedere alimentar și să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.

Citește și De ce se îngraşă cei mai mulți după ce ţin post: „Dacă mănânci un lighean de cartofi prăjiţi, n-ai ținut post dacă la sfârșitul postului ești mai gras. Nu-i nicio evlavie în această ipocrizie”

Sugestii prin care poți înlocui alimentele interzise astfel încât această perioadă să nu ți se pară dificil de depășit:

  • carnea poate fi înlocuită cu soia; în comerț există multe produse din “carne” vegetală, carne tocată, burgeri, cârnați, mici, mezeluri, chiftele etc
  • laptele poate fi înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, orez, lapte de cocos sau lapte de soia
  • untul poate fi înlocuit cu margarina de post, uleiul de floarea soarelui, crema de cocos sau pasta de avocado
  • ouăle pot fi înlocuite cu tofu moale, iar pentru rețetele în care ar trebui să folosești ouă poți apela la piureurile de fructe sau iaurtul de soia
  • iaurtul poate fi înlocuit cu iaurtul din soia sau din nucă de cocos
  • smântâna poate fi înlocuită cu smântâna lichidă vegetală sau cea de cocos, caju, soia sau din ovăz
  • maioneza poate fi înlocuită ușor cu cea vegetală din comerț, asta în cazul în care nu te descurci să îți prepari singur maioneză de post
  • ciocolata; e bine să știi că anumite ciocolate negre sunt de post și le poți consuma fără probleme dacă nu reziști tentației (citește doar cu atenție eticheta)
  • frișca de post poate fi ușor pregătită acasă din smântână vegetală cu puțină smântână de cocos și zahăr pudră.