Pacienţii internaţi la Spitalul Militar Central au nevoie de sânge. Stocurile au fost epuizate

Pacienții internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" au nevoie de sânge, stocurile unității medicale fiind epuizate din cauza scăderii numărului de donatori în perioada sărbătorilor de iarnă și la începutul anului.

19 ian. 2016, 13:51
Pacienţii internaţi la Spitalul Militar Central au nevoie de sânge. Stocurile au fost epuizate

„Din cauza scăderii numărului donatorilor de sânge în perioada sărbătorilor de iarnă și la începutul acestui an, stocurile de sânge ale spitalului s-au epuizat. Facem un apel la toți cei care vor să ajute semenii aflați în nevoie să doneze sânge. Donând sânge, fiecare dintre noi intră în lupta contracronometru pentru salvarea vieții pacienților”, potrivit site-ului SUUMC.

Persoanele care doresc să doneze sânge se pot adresa, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 — 12,00, la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerului Apărării Naționale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Pentru programări și alte informații legate de donare se poate suna la numărul de telefon 021.316.61.47.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 — 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 — 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.

De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer nu poate dona.

Cei care donează trebuie să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze o oră și să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu fi luat medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc), să aibă o stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare și să prezinte un act de identitate în original.

Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8 — 10 minute.

Citeşte şi Centrul de Transfuzie Sangvină din Bucureşti: A scăzut numărul de donatori