Pacienţii reclamă bugetul insuficient alocat în 2014 pentru tratarea sclerozei multiple

Publicat: Luni, 25 Noiembrie 2013 15:48 // Actualizat: Luni, 25 Noiembrie 2013 15:48 // Sursa: Mediafax

Bugetul alocat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru tratamentul sclerozei multiple în 2014 este identic cu cel de anul acesta şi nu acoperă medicaţia pacienţilor deja diagnosticaţi şi a cazurilor noi, susţine Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Foto: sfatulmedicului.ro

În acest context, pacienţii i-au trimis, luni, preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, o scrisoare în care atenţionează asupra situaţiei şi cer de urgenţă majorarea bugetului, astfel încât să aibă acces la tratament toţi cei care au nevoie.

"Conform datelor făcute publice de către CNAS, bugetul total alocat Casei pentru anul 2014 este în creştere faţă de anul 2013 şi se ridică la 22,559 miliarde lei. Din nefericire însă, fondurile alocate Programului naţional de tratament al bolilor neurologice, care include tratamentul pentru scleroză multiplă, a rămas la acelaşi nivel ca şi în anii precedenţi. În aceste condiţii, APAA solicită CNAS: creşterea bugetului alocat programului de scleroză multiplă, astfel încât toţi pacienţii să aibă acces la tratament; corelarea bugetului alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu costurile reale ale tratamentului sclerozei multiple; alocarea unui buget suplimentar pentru pacienţii cu scleroză multiplă care au nevoie de escaladarea tratamentului", se arată într-un comunicat APAA.

Potrivit Asociaţiei, din cauza restricţiilor bugetare, realitatea cu care se confruntă pacienţii cu scleroză multiplă este una dramatică în condiţiile în care 500 dintr ei se află, în acest moment, pe listele de aşteptare, având de stat chiar mai mult de un an până la introducerea pe tratament.

"Valoarea tratamentului necesar unui bolnav poate ajunge între 10 000 şi 20 000 euro/an. În plus, pacienţii care necesită escaladarea tratamentului nu pot beneficia de tratamentul adecvat stadiului de boală, întrucât costul mediu decontat prin program este mai mic decât costul medicamentului cel mai ieftin utilizat în tratamentul pacienţilor (de exemplu, costul tratamentului anual cu Interferon beta-1b – cel mai ieftin produs - este de 43.200 lei vs 42.000 lei alocaţi prin program)", a precizat sursa citată.

Ultimele date ale Platformei Europene de Scleroză Multiplă, cuprinse în Barometrul de analiză a situaţiei pacienţilor cu scleroză multiplă, arată că România ocupă locul 29 din 33 de ţări europene în ceea ce priveşte accesul la terapii de ultimă generaţie. Pe primele locuri se află ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Islanda.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 nov 16:00
... Bugetul alocat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru tratamentul...
1
EUR
4.8375
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H