Pactul politic naţional, semnat la Cotroceni. Iohannis: PSD nu se schimbă. A cerut mai multe amendamente decât avea articole pactul

Liderii PNL, USR, PMP și Pro România au semnat joi acordul politic pentru consolidarea parcursului european al României, propus de Klaus Iohannis. Preşedintele a declarat la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României că a doua zi după votul la referendum şi la europarlamentare, spaţiul politic românesc s-a schimbat şi că românii au votat contra acelui atac nemernic, PSD-ist, asupra Justiţiei.

13 iun. 2019, 03:10

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD a refuzat, prin răspunsurile date în media, să semneze Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, el afirmând că social-democraţii „aveau mai multe amendamente decât articole” la acest pact.

„Au răspuns direct, clar, deschis ‘Da’ semnăm PNL, USR, PRO România şi PMP. Preşedinţii acestor partide sunt prezenţi pentru a semna acest acord. Pe mine nu m-a anunţat că este interesat PSD, care aparent din 27 mai se schimbase, dar nu este aşa, PSD nu s-a schimbat, nu se schimbă, a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg, dar a rămas doar cu aparenţa schimbării, urmăreşte aceleaşi obiective şi răspunsul pe care mi l-au dat prin media a fost un refuz. Aveau mai multe amendamente decât articole în acest acord. PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD România nu s-a dezvoltat şi nu se dezvoltă nici acum mai mult”, a spus şeful statului la semnarea Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României cu preşedinţii PNL, Ludovic Orban, USR, Dan Barna, PRO România, Victor Ponta, şi PMP, Eugen Tomac.

El a afirmat că ceremonia de joi nu reprezintă un pas prin care alţii sunt excluşi.

„Lista semnatarilor rămână deschisă”, a spus şeful statului.

Declaraţiile liderilor care au semnat Pactul

Orban: Orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, după semnarea Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, că orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică. „Din acest motiv consider că acest pact naţional trebuie să fie asumat de orice formaţiune politică şi de orice om politic care îşi iubeşte ţara, care respectă legea, care doreşte binele acestei ţări şi care doreşte cu adevărat ca România să fie o ţară europeană respectată, apreciată de toţi partenerii noştri”, a conchis Orban.

„Mă bucur că am ocazia să-mi pun semnătura pe un document extrem de important care poate să pună bazele realizării unei democraţii autentice în România, care să se bazeze pe valorile, principiile şi normele europene, care să se bazeze pe respectarea cu sfinţenie a drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor, pe respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei, a liberului acces al cetăţeanului la justiţie, care să se bazeze pe o competiţie onestă între cetăţenii României şi care să permită fiecărui cetăţean român să-şi găsească dreptatea în societatea democratică românească”, a afirmat Ludovic Orban.

El a spus că încă de la înfiinţare PNL a acţionat constant, hotărât pentru ca România să devină cu adevărat o ţară eruopeană, dezvoltată, respectată, care să stea pe picior de egalitate la masa deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

„Pentru România nu există o altă cale decât o integrare şi mai serioasă şi mai profundă, o integrare care să permită României să-şi fructifice toate oportunităţie şi avantajele de care dispune şi care să permită cetăţenilor români să aibă toate câştigurile şi beneficiile pe care le pot obţine din statutul pe care îl are România, de ţară a Uniunii Europene”, a adăugat Orban.

În ceea ce priveşte obiectivele cuprinse în pact, Orban a spus că sunt unele pentru care se militează, alături de preşedintele Klaus Iohannis.

„Suntem angajaţi, alături de preşedintele României şi de partenerii din opoziţie, într-o bătălie extrem de dură, în care am apelat la toate mijloacele constituţionale şi legale, într-o bătălie pe care am dus-o alături de foarte mulţi cetăţeni români care au ieşit în stradă să-şi apere drepturile, să apere democraţia din România, o bătălie care iată, prin iniţiativa preşedintelui României de a declanşa acest referendum şi prin voinţa exprimată de cetăţeni, pare a fi o bătălie care va fi câştigată în avantajul cetăţenilor români”, a mai spus Orban.

El a afirmat că semnătura pe care şi-a pus-o pe acest document reprezintă un angajament din partea întregului Partid Naţional Liberal de a fi alături de preşedintele Romîniei pentru a transpune în fapt obiectivele din acest pact şi voinţa exprimată de cetăţenii români.

„Sunt convins să orice formaţiune polticiă care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică pentru că suveranitatea aparţine poporului, iar cei care deţin puterea în societate sunt cetăţenii, iar aceia care nu ascultă de voinţa cetăţenilor mai devreme sau mai târziu vor dispărea. Din acest motiv consider că acest pact naţional trebuie să fie asumat de orice formaţiune politică şi de orice om politic care îşi iubeşte ţara, care respectă legea, care doreşte binele acestei ţări şi care doreşte cu adevărat ca România să fie o ţară europeană respectată, apreciată de toţi partenerii noştri”, a condhis Orban.

Barna: Acordul politic naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi Fără penali în funcţii publice

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, joi, la Cotroceni, că România trebuie să fie un stat de drept, un stat în care justiţia să funcţioneze independent şi să fie o putere respectată şi că acordul politic naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi Fără penali în funcţii publice.

„USR a semnat acest acord naţional pentru că el conţine ceea ce de 3 ani în Parlamentul României şi în toate judeţele şi în diaspora USR a susţinut: că România trebuie să fie un stat de drept, un stat în care justiţia să funcţioneze independent şi să fie o putere respectată şi acest acord naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi Fără penali în funcţii publice. Este cel mai simplu instrument pe care noi ca societate, şi un milion de români au confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituţie pentru ca politica românească de acum în viitor să devină ceva mai bună şi stă în puterea noastră”, a afirmat Dan Barna după ce a semnat Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

Liderul USR a mai spus că acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o construcţie în care, alături de iniţiativa Fără penali, trebuie transformată CCR într-un arbitru adevărat şi neutru al funcţionării statului, iar justiţia şi legile justiţiei să fie corectate.

„Vă spun asta, domnule preşedinte, pentru că în discuţia pe care am avut-o în cadrul consultărilor ne-aţi asigurat de suportul dvs. şi contăm pe el referitor la Fără penali, cum în egală măsură mă bucur să văd că celelalte partide de opoziţie sunt astăzi aici alături de noi şi sunt convins că împreună România va putea să se repare şi să se reaşeze pe traiectoria europeană”, a susţinut Dan Barna.

„Vreau să vă felicit pentru că este o întâmplare fericită ca, astăzi, când este o zi importantă pentru dvs. pe plan personal să semnăm acest acord. Cred că este o recompensă meritată pentru eforturile şi ale dvs., şi ale noastre, ale opoziţiei, pentru ca România să fie din nou în drum spre Europa, şi nu făcându-şi bagaje în afare ei”, a încheiat liderul USR, referindu-se la faptul că preşedintele Klaus Iohannis împlineşte joi vârsta de 60 de ani.

Ponta: Am semnat pactul pentru că principiile din acesta sunt corecte şi sunt spre binele nostru ca societate

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, joi, la Cotroceni, că a semnat Acordul politic naţional pentru că principiile din acesta sunt corecte şi sunt spre binele nostru ca societate.

„Am semnat azi acest pact alături de colegii mei din Pro România, pentru un motiv foarte simplu: principiile din acest pact sunt corecte şi sunt spre binele nostru ca societate. Nu întâmplător primul europarlamentar al Pro România este Corina Creţu, comisar european. Pro România s-a format recent şi din motivul că partidele din care noi am făcut parte s-au întors împotriva Europei şi noi considerăm că integrarea României în Uniunea Europeană este cea mai mare realizare a poporului român în ultimii 30 de ani. La fel, o justiţie independentă, apolitică, corectă este o condiţie fără de care nu putem progresa ca societate”, a afirmat Ponta după ce a semnat documentul.

El a spus că a învăţat din propria experienţă că politicienii se ceartă pentru orice şi nu pot să colaboreze pentru nimic, dar oamenii politici trebuie să-şi dea mâna când e vorba de interese într-adevăr naţionale. „Şi cred că astăzi iniţiativa dvs. şi răspunsul nostru este cel corect”, a adăugat Ponta.

„Referitor la justiţie, am susţinut şi vom susţine tot timpul ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Din păcate pentru mine, am avut ocazia să dovedesc dacă acest principiu mi se aplică şi mie şi am dovedit că m-am supus legii, judecătorilor, am procedat corect. Cei care se opun legii, care se opun judecătorilor, mai devreme sau mai târziu au de pierdut şi e din nou o lecţie importantă pentru noi toţi”, a mai declarat liderul Pro România.

Victor Ponta a vorbit şi despre speranţa ca în 2024 România să aibă un preşedinte social-democrat.

„În final, dacă îmi permiteţi în acest cadru solemn o glumă, m-au certat foarte mulţi oameni azi că de ce vin la Cotroceni, vin la Iohannis, vin la… Am încercat să le explic: integrare europeană, justiţie… Nu i-am convins pe toţi. Vă rog să nu fiţi supăraţi pe social-democraţi şi pe oamenii de stânga care sunt proeuropeni. Liderii PSD sunt trecători. Şi le-am spus tuturor că, uitându-mă în Europa, după 20 de preşedinte de dreapta, în 2024 va fi în sfârşit şi un preşedinte de centru-stânga şi am venit să pregătim momentul”, a spus Ponta.

Tomac: Sper că toţi politicienii vor înţelege în mod corect mesajul pe care l-au transmis românii pe 26 mai

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat, joi, că a semnat Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României din convingere, întrucât democraţia, libertatea, pacea şi statul de drept, care stau drept temelie pentru Uniunea Europeană, sunt valori „de nenegociat”. „Sper că toţi politicienii vor înţelege în mod corect mesajul pe care l-au transmis românii pe 26 mai”, a mai spus Tomac.

„În numele colegilor din Partidul Mişcarea Populară ne-am aşezat şi noi semnătura pe acest acord politic pe care l-aţi iniţiat, domnule preşedinte, din convingere. Ataşamentul nostru faţă de valori precum democraţia, libertatea, pacea şi statul de drept, care stau drept temelie pentru Uniunea Europeană sunt valori de nenegociat, tocmai de aceea ne-am exprimat solidaritatea şi am pus semnătura noastră, din convingere”, a afirmat Eugen Tomac, liderul PMP, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

El a spus că PMP este deschis la astfel de acorduri pe teme care ţin de priorităţile României.

„Sper că toţi politicienii vor înţelege în mod corect mesajul pe care l-au transmis românii pe 26 mai. Naţiunea noastră este o naţiune profund ataşată de valorile europene, ne dorim să fim parte la deciziile mari din Uniunea Europeană şi îmi doresc, domnule preşedinte, aşa cum v-am spus şi la consultări şi vom răspunde cu aceeaşi deschidere, ca atunci când în următoarele luni sau ani ne veţi invita pentru un acord legat de educaţie, de sănătate, de relaţia cu diaspora, pentru că avem nevoie în viaţa politică, în clasa politică de consens pe temele mari ce ţin de priorităţile ţării, chiar, de ce nu, şi un acord pentru Republica Moldova, partidul nostru va răspunde întotdeauna cu toată deschiderea”, a afirmat Tomac.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Acordul Politic Naţional propus de preşedintele Klaus Iohannis, semnat astăzi la Palatul Cotroceni; vor participa Ludovic Orban, Dan Barna, Victor Ponta şi Eugen Tomac.

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, joi, ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Vor participa liderii partidelor care au acceptat propunerile şefului statului, respectiv Ludovic Orban, Dan Barna, Victor Ponta şi Eugen Tomac.

„La invitaţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, joi, 13 iunie a.c., la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, la care vor participa preşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Ludovic Orban, preşedintele Uniunii Salvaţi România, domnul Dan Barna, preşedintele PRO România, domnul Victor Ponta, şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, domnul Eugen Tomac”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul.

Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că pactul propus partidelor de preşedintele Iohannis reprezintă o deturnare a sensului referendumului, este o şmecherie, o capcană, prin care Klaus Iohannis vrea să îşi asigure realegerea în funcţia de preşedinte.

„Reprezintă o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca să ne aducă la cunoştinţă intenţia de a propune un astfel de pact, pentru că, trebuie să remarc că după cinci ani de zile în care preşedintele nu a făcut decât să semene dezbinare, nu a făcut niciun proiect consistent pentru România, acum, cu acest pact vrea să încerce o mişcare prin care desigur să folosească acest instrument pentru realegerea lui ca preşedinte. Dacă m-am uitat bine şi am înţeles bine, parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliţie, ALDE plus PSD, să-l susţinem la alegerile prezidenţiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm domnului Iohannis posibilitatea să fie şi arbitru, şi jucător, să aibă şi membrii echipei, şi mingea. Nu se poate. E mult prea mult. Fiecare cred că trebuie să-şi vadă rolul şi prerogativele pe care le are în baza Constituţiei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a declarat că PSD nu cade în capcana preşedintelui Klaus Iohannis. De asemenea, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că vrea să pună rezultatele referendumului intr-un document care sa fie negociat de partide.

„Voinţa romanilor nu este negociabila. PSD va transpune rezultatul referendumului în legislaţie şi nu va tergiversa rezultatul din 26 Mai, aşa cum face preşedintele”, a afirmat Fifor.