Păduri tropicale în Antarctica. Descoperire uluitoare cauzată de schimbările climatice de pe Terra

Nivelul ridicat al emisiilor de dioxid de carbon şi climatul bând existent la aproximativ 800 km de Polul Sud au scos la iveală faptul că în urmă cu aproape 100 de milioane de ani în Antarctica erau condiţii climatice la fel de calde ca acum în Europa.

07 apr. 2020, 08:10
Păduri tropicale în Antarctica. Descoperire uluitoare cauzată de schimbările climatice de pe Terra

Oamenii de ştiinţă au descoperit fosile ale unor păduri care au existat în Antarctica acum 90 de milioane de ani, în timpul dinozaurilor, iar analizele arată că zona avea o climă la fel de caldă ca a Europei din zilele noastre.

Echipele de cercetători au găsit rămăşiţe fosilizate de rădăcini de copaci, iar experţii cred că în regiune se găseau păduri tropicale similare celor din insulele sudice din Noua Zeelandă. Unele temperaturi urcau până la 20 de grade Celsius, dar vegetaţia a fost probabil una diferită de ceea ce ştim noi în prezent, pentru că era adaptată la lunile de noapte polară.

Citeşte şi Iarna 2019-2020, cea mai caldă înregistrată în Europa. Temperaturi cu 3,4 grade Celsius mai mari

Coordonatorul echipei de cercetare, dr. Johann Klages, de la Institutul Alfred Wegener Helmholtz Center for Polar and Marine Research, a declarat: „Înainte de studiul nostru, ipoteza generală a fost că concentraţia globală de dioxid de carbon în Cretacic era de aproximativ 1000 ppm. Dar în modelul nostru, bazat pe experimente, a fost nevoie de concentraţii de la 1.120 până la 1.680 ppm pentru a atinge temperaturile medii în acel moment în Antarctica„.

Mijlocul Cretacicului a fost cea mai caldă perioadă din ultimii 140 milioane ani, nivelul apei fiind cu 170 de metri mai ridicat decât în prezent, în timp ce temperatura apei la tropice se presupune că era de aproximativ 35 grade Celsius.