Vești proaste pentru români. Pâinea a fost din nou scumpită! Cu cât se cumpără acum o franzelă

Veștile proaste par să nu se încheie pentur români în ceea ce privește scumpirile. În acest weekend o simplă franzelă a ajuns să coste 2 lei, față de 1,5 lei cât era inițial.

19 mart. 2022, 17:26
Vești proaste pentru români. Pâinea a fost din nou scumpită! Cu cât se cumpără acum o franzelă

Pâinea a fost din nou scumpită! Pe finalul anului 2021, prețul grâului explodase pe bursele internaționale, iar producătorii de pâine și produse de panificație din România se așteaptă ca și în țară să se resimtă aceste scumpiri.

Vești proaste pentru români. Pâinea a fost din nou scumpită! Cu cât se cumpără acum o franzelă

„Reculul din urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, a spus atunci, în decembrie, Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale.

Războiul început de Vladimir Putin în Ucraina a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre și a dus la creșterea prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago cu 40% și împingând și amplificând mai mult inflația alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Chiar și consumatorii din două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din lume, Canada și Statele Unite, resimt problemele cauzate de invazie. Astfel, cu mult înainte de cea mai recentă creștere a prețului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut prețurile cu 7% pentru a ține pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut și cu inflația prețurilor la făină și drojdie.

Citește și: Nicolae Ciucă anunţă sancţiuni drastice după ce a explodat preţul benzinei şi motorinei. „Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi”
De altfel, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie veche de 60 de ani, se teme că va trebui să crească din nou prețurile semnificativ, odată ce își va epuiza stocurile de făină care îi ajung pentru patru până la cinci luni, potrivit Profit.ro.

Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârșitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).

Citește și: Situaţia din România se regăseşte şi în SUA. Joe Biden le dă ultimatum benzinarilor: „A scăzut preţul petrolului, scădeţi preţul la pompă”