În supermarketuri găsești o varietate copleșitoare de pâini, iar impactul acestora asupra organismului poate fi surprinzător. Există câteva aspecte importante pe care trebuie să le luam în considerare când alegem pâinea.
În timpul pandemiei, mulți dintre noi ne-am încercat talentul culinar. Majoritatea au învățat să facă pâine cu maia acasă, o alternativă care are numeroase beneficii pentru sănătate. Procesul lent de fermentare face ca pâine să fie mai ușor de digerat, deoarece sunt descompuse proteine care facilitează absobția de vitamine și minerale.
Maiaua este un amestec de apă și făină, lăsat la temperatura camerei pentru a fermenta. Microorganismele prezente în apă, făină dar și mediul înconjurător, se reproduc, dând naștere unei culturi, ulterior utilizate în aluaturi. Este un amestec de drojdii și bacterii bune, care coexistă împreună și dospesc pâinea în mod natural, îi oferă o aromă unică, dar și ajută la o absorbție mai eficientă a nutrienților de către organismul tău, potrivit patiserului Marina Musteață.
Pe măsură ce maia fermentează, bacteriile lactice naturale descompun carbohidrații din făină. Acest proces reduce semnificativ cantitatea de zaharuri greu de digerat.
De asemenea, fibrele și compușii sănătoși numiți polifenoli oferă un combustibil important pentru flora intestinală, potrivit BBC.
Pe lângă beneficiile menționate mai sus, precizăm și faptul că pâinea cu maia menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Studiile arată că persoanele se simt mai puțin flămânde după consumul de produse de panificație cu aluat fermentat, în comparație cu alte tipuri de pâine.
Citește și: Mașină spulberată de tren în Buzău. Autoturismul a fost împins mai mult de 100 de metri pe șine
Majoritatea pâinii din supermarketuri este produsă prun metoda Chorleywood, care a fost dezvoltată la sfârșitul anilor ’50. Metoda implică adăugarea grăsimilor, a drojdiei suplimentară și a produselor chimice pentru a accelera procesul de producție și pentru a prelungi durata termenului de valabilitate.
În prezent, aproximativ 80% din pâinea consumată este produsă prin această metodă, ceea ce înseamnă că majoritatea pâinii din magazine este clasificată ca ultraprocesată (UPF).
Experții recomandă să verificăm lista de ingrediente. De ținut minte faptul că, dacă alimentul conține mai mult de cinci ingrediente, în afară de cele pe care le-am avea în propria bucătărie, atunci este posibil să fie UPF.
Nutriționiștii mai recomandă să alegem pâinea integrală în locul celei albe.
„Diferite tipuri de pâine sunt asociate cu diferite beneficii pentru sănătate. De exemplu, pâinea integrală cu semințe va avea mai multe fibre și grăsimi mai sănătoase decât pâinea albă”, a declarat nutriționistul Jenna Hope pentru programul Good Food de la BBC.
Pâinea integrală utilizează toate părțile bobului de grâu, ceea ce îi conferă numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Conține polifenoli (un grup de substanțe chimice cu proprietăți antioxidante), nutrienți esențiali precum vitamina E și magneziu, precum și fibre, proteine și grăsimi sănătoase. În schimb, făina albă nu conține nici germeni, nici tărâțe.
Pe lângă acestea, pâinea integrală reduce riscul de boli cardiovasculare, îmbunătățește microbiota intestinală și este asociată cu un risc mai mic de cancer.
Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unei noi pâini integrale, care va avea același gust și aspect ca pâinea albă. Pentru a realiza acest lucru, ei intenționează să îmbogățească pâinea cu cantități mici de mazăre, fasole și diverse cereale, împreună cu tărâțele și germenii de grâu care sunt de obicei îndepărtați din făina albă de pâine.
„Folosind alte cereale, putem crește nivelurile de fier, zinc și vitamine și, mai presus de toate, conținutul de fibre, deoarece pâinea albă are un conținut foarte scăzut de fibre, ceea ce este atât de important pentru sănătate”, a declarat Catherine Howarth, una dintre cercetătoarele de la Universitatea Aberystwyth implicate în dezvoltarea acestor pâini, pentru BBC News.