Palatul Buckingham a anunţat data la care va fi încoronat regele Charles al III-lea. Pentru prima oară după mai bine de 120 de ani ceremonia va avea loc într-o sâmbătă

Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey, a anunțat marţi Palatul Buckingham.

11 oct. 2022, 20:31
Palatul Buckingham a anunţat data la care va fi încoronat regele Charles al III-lea. Pentru prima oară după mai bine de 120 de ani ceremonia va avea loc într-o sâmbătă

Camilla, Regina Consoartă, va fi alături de Rege și va fi, de asemenea, încoronată în cadrul ceremoniei istorice. Regele Charles a devenit monarh când mama sa, regretata regină Elisabeta a II-a a murit, dar încoronarea va marca o sărbătoare simbolică a noii sale domnii. Cu multă tradiție și ritual, Regele va fi uns ca suveran și îi va fi pusă o coroană pe cap.

Încoronarea de anul viitor va fi prima după aproape 70 de ani – ultima fiind pentru Elisabeta a II-a în iunie 1953 – și prima ținută într-o sâmbătă de la Edward al VII-lea, în 1902.

Palatul Buckingham a indicat că ceremonia va combina vechiul și modernul – spunând că va fi „înrădăcinată în tradiții de lungă durată”, dar „va reflecta şi rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor”.

Citeşte şi Regele Charles al III-lea ar putea sta doar patru ani pe tron. Previziune sumbră pentru monarh

Camilla, Regina Consoartă, va fi încoronată ca parte a serviciului, într-o ceremonie similară, dar mai simplă, odată cu încoronarea Regelui.

Regele Charles va împlini 74 de ani la încoronare, fiind astfel cel mai în vârstă nou monarh care va primi coroana. Data va fi și cea de-a patra zi de naștere a nepotului său Archie, fiul prințului Harry și al lui Meghan.

Încoronările au fost ținute la Westminster Abbey, din Londra, de mai bine de 900 de ani, biserica medievală fiind decorul pentru o ceremonie care este un amestec de simbolism religios și constituțional, scrie BBC. Arhiepiscopul de Canterbury va oficia ungerea, binecuvântarea și sfințirea regelui Charles.

Citeşte şi Ce se află deasupra sicriului Reginei. Coroana de flori are un simbolism deosebit, ce bilet i-a lăsat Regele Charles printre petale

Slujba de încoronare a Elisabetei a II-a a durat aproape trei ore, dar surse regale sugerează că ceremonia de anul viitor va fi mai scurtă, mai diversificată și cu un număr mult mai mic de invitați.

În 1953 au fost construite standuri temporare în interiorul Westminster Abbey, care au permis accesul a 8.000 de oaspeți în interior. Dar, capacitatea actuală a Mănăstirii este de aproximativ 2.200, ceea ce probabil va fi limita pentru anul viitor.