DOSARUL RETROCEDĂRILOR ilegale. PALTIN GHEORGHE STURDZA, REŢINUT după ce a fost audiat la DNA

Publicat: Joi, 23 Octombrie 2014 14:46 // Actualizat: Joi, 23 Octombrie 2014 23:49 // Sursa: romaniatv.net

DOSARUL RETROCEDĂRILOR ilegale. PALTIN GHEORGHE STURDZA a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, după audierile de la sediul din Braşov al instituţii, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, în care sunt urmăriţi penal şi Viorel Hrebenciuc, fiul său Andrei şi deputatul PSD Ioan Adam. Paltin Gheorghe Sturdza este beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de pădure care ar fi fost retrocedate ilegal.Tot, joi la DNA Braşov a fost audiat şi apoi reţinut pentru 24 de ore, în acelaşi dosar, şi Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Gheorghe Sturdza Paltin a primit joi ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov, după cinci ore de audieri.

El a fost scos din sediul instituţiei cu cătuşe la mâini, urmând să fie dus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu propunere de arestare preventivă.

Anchetatorii susţin că Paltin Gheroghe Sturdza a obţinut ilegal peste 40.000 de hectare de pădure, ajutat de doi judecatori acuzaţi în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi păduri.

Tot joi, procurorii DNA Braşov l-au reţinut pentru 24 de ore pe Andrei Hrebenciuc. Fiul lui Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență şi spălare de bani. De asemenea, procurorii DNA au început urmărirea penală a avocaţilor Nicolae Mergeai şi Adrian Victor Prodan, şi a Elisabetei Carmen Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL.

Potrivit unui comunicat al DNA, "începând cu data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos".

Procurorii au mai reţinut că "în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.
SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei".

Procurorii anticorupţie susţin că "prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență".
"Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012", se mai arată în comunicatul DNA.

Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014 către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul ANDREI HREBENCIUC.

Procurorii DNA au efectuat miercuri percheziţii la biroul din Bucureşti al lui Andrei Hrebenciuc, în dosarul legat de retrocedările ilegale de terenuri.

Numele lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA cere arestarea preventivă, apare în referatul procurorilor din Dosarul Retrocedărilor. Andrei Hrebenciuc a fost implicat în afacere, susţin procurorii anti-corupţie, chiar de către tatăl său.

Potrivit referatului DNA, Viorel Hrebenciuc s-ar fi folosit de fiul său ca intermediar al şpăgii primite în Dosarul retrocedărilor. 12 mii de hectare ar fi urmat să ajungă în posesia familiei, cu sprijinul lui Andrei Hrebenciuc.

"Miza economică deosebită asociată transferului suprafeţei respective din patrimoniul statului în proprietate privată, este reprezentată de contravaloarea terenurilor vizate, cifrată la circa 450 milioane euro (potrivit estimărilor efectuate de reprezentanţii instituţiilor silvice, care au luat în considerare vârsta şi calitatea superioară a materialului lemnos aferent). Potrivit datelor existente, pentru sprijinul oferit în exercitarea influenţei pe lângă decizionalii administraţiilor locale şi ai ROMSILVA, deputatul HREBENCIUC VIOREL ar urma să fie recompensat cu o 7suprafaţă de teren de circa 12.000 ha, pe care o va primi prin interpuşi, acesta fiind şi motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează şi pe fiul său Andrei Hrebenciuc", susţine DNA.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 oct 11:40
...în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, în care sunt urmăriţi penal şi Viorel Hrebenciuc, fiul său Andrei Citește mai departe…

...
23 oct 17:01
...ilegale de terenuri, în care sunt urmăriţi penal şi Viorel Hrebenciuc, fiul său Andrei şi deputatul PSD Ioan Adam. Citește mai departe…

...
23 oct 15:33
...penal şi Viorel Hrebenciuc, fiul său Andrei şi deputatul PSD Ioan Adam şi senatorul PSD Citește mai departe… ...
23 oct 15:00
...PALTIN GHEORGHE STURDZA este audiat joi la DNA Brașov în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Citește mai departe… ...
1
EUR
4.8338
RON
08 Apr
noapte 3 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H