Războiul din Ucraina afectează grav economia occidentală. Marea Britanie raţionalizează uleiul de gătit

În unele supermarket-uri din Marea Britanie a fost limitată cantitatea de ulei de gătit pe care oamenii o pot cumpăra. Aprovizionările de ulei din Marea Britanie sunt afectate de războiul din Ucraina.

23 apr. 2022, 11:02
Războiul din Ucraina afectează grav economia occidentală. Marea Britanie raţionalizează uleiul de gătit

Printre supermarket-urile care raţionalizează uleiul de gătit se află Tesco care permite trei produse pentru fiecare client, Waitrose şi Morrrisons, retaileri care au redus la maximum două sticle de ulei de gătit pentru fiecare client. Motivul scăderii drastice de aprovizionare de ulei este războiul din Ucraina, ţară din care Marea Britanie achiziţionează cea mai mare parte a uleiului de floarea-soarelui.

În acelaşi timp, Regatul Unit a sancţionat joi conducători militari ruşi „care au sânge ucrainean pe mâini” şi a anunţat noi interdicţii la import, în special de argint şi caviar.

Aceste sancţiuni îi vizează pe „cei cu sânge ucrainean pe mâini, inclusiv comandantul unităţii care a ocupat Bucea şi alte persoane şi companii care sprijină armata lui Putin”, a postat pe Twitter ministrul britanic de externe Liz Truss, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Rusia, acuzată că a premeditat crime în masă, torturi și violuri. Procurorul general al Ucrainei: „Dacă oraşele nu capitulează, se trece la planul B: terorizarea populaţiei”

Douăzeci şi şase de persoane sunt vizate de noile sancţiuni, inclusiv locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov supranumit „măcelarul din Bucea” pentru implicarea în masacrul din acest oraş unde, potrivit Londrei, au fost ucise 350 de persoane şi care figurează printre crimele de război de care este acuzată Rusia şi pe care Moscova le neagă.

De asemenea, guvernul britanic a extins lista sancţiunilor comerciale, interzicând importul de argint, produse din lemn şi chiar caviarul şi a majorat taxele vamale cu 35 de puncte procentuale pentru anumite produse provenind din Rusia şi Belarus, în special diamante şi cauciuc.

Citeşte şi: Trump a ameninţat ţările NATO că SUA nu le vor apăra în faţa Rusiei dacă nu cresc bugetele alocate apărării