Pană masivă de curent, în trei ţări din spaţiul ex-sovietic. Este haos, metroul a fost oprit, alimentare cu apă e întreruptă

Uzbekistan, Kîrgîzstan și sudul Kazahstanului se confruntă cu întreruperi masive de alimentare cu energie electrică, după cum se transmite pe mai multe canale media și reţele de socializare.

25 ian. 2022, 10:17
Pană masivă de curent, în trei ţări din spaţiul ex-sovietic. Este haos, metroul a fost oprit, alimentare cu apă e întreruptă

„Din cauza penei de curent, în întreagul oraş Bișkek (capitala Kîrgîzstanului), nu există apă – stațiile de pompare nu funcționează. Între timp, site-ul web Severelectro este temporar indisponibil. Un astfel de blackout la scară largă în regiunea Asiei Centrale nu s-a mai întâmplat”, relatează Sputnik Kirghizstan.

La rândul său, REN TV transmitea marţi dimineaţă că metroul a fost oprit în Tașkent (Uzbekistan) din cauza unei pene de curent. Presa locală scrie „despre un accident major în sistemul energetic din Uzbekistan”. Aprovizionarea cu energie electrică din această regiune are ramificaţii și în sudul Kazahstanului și al Kârgâzstanului. Portalul zakon.kz clarifică faptul că întreruperi de curent sunt raportate şi în Almatî, Taraz și Shymkent şi se încearcă transferul consumatorilor către alte linii electrice.

Citeşte şi Protestatarii arestați din Kazahstan susţin că au fost controlaţi energetic. „Ni s-au dat nişte băuturi şi nu ne-am mai putut controla”

Autorităţile din Uzbekistan au anunţat că avaria care a determinat uriaşa pană de curent s-a produs marţi, la ora locală 11.00, ora 8 dimineaţa în România.

Ulterior, o oră mai târziu, ministerul Energiei din Uzbekistan a confirmat pene de curent în Kazahstan și Kîrgîzstan.

Citeşte şi Un deputat rus, aflat în Kazahstan, vorbeşte despre adevăratul motiv al violenţelor. „Ideea Marelui Turan, sub conducerea Ankarei, îi poate entuziasma pe unii”