Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat. Octavian Jurma: „Valul 6 e o certitudine în toamnă. Va debuta la finalul lui august”

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, avertizează medicul Octavian Jurma, care preconizează că un nou val de COVID-19 va lovi România în toamnă.

12 mai 2022, 09:02
Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat. Octavian Jurma: „Valul 6 e o certitudine în toamnă. Va debuta la finalul lui august”

Medicul Octavian Jurma atrage atenţia că românii ar trebuie să respecte în continuare măsurile de igienă pentru a limita răspândirea viruslui SARS-COV 2, resposabil de apariţia COVID-19, deşi numărul infectărilor din ultimele săptămâni este destul de mic în România.

„Valul 6 este aproape o certitudine in toamna si va debuta probabil la finalul lunii august. Nu stim sigur ce varianta va provoca valul 6”, a avertizat Octavian Jurma.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 11 mai. Peste 700 de cazuri noi de COVID-19 şi 8 decese în ultimele 24 de ore

„Vestea buna este ca pana la finalul saptamanii (cel tarziu saptamana viitoare) incidenta nationala va cobori sub 0.5 la mie si vom iesi probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.
Din pacate eliminarea tuturor masurilor de preventie in perioada sarbatorilor precum si din scoli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel putin 4 saptamani si la formarea unui platou care a dureaza de 3 saptamani.
Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficiala a masurilor de santate publica in pandemie si declararea inchiderii pandemiei din motive de inconvenienta politica.
Din pacate singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru ca cea din 2020 este bine mersi si produce noi tuplini intr-un ritm ametior.
De la 8 martie 2022 pana acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virusii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri)
22A – corespunde BA.4 (Pango)
22B – corespunde BA.5 (Pango)
si
22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango)
BA.2 este acum peste 95% dominata in Romania (graficul de jos arata evolutia procentuala a variantelor din valurile 4 si 5).
BA.2 este cel mai mare pericol pe care il avem in fata si a ajuns sa aibe peste 40 de versiuni in circulatie, multe cu sub versiuni (da, avem nu numai BA.2.40 dar si BA.2.40.1).
Dintre acestea cea mai amenintatoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutatia Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% fata de BA.2 si devine rapid dominata in SUA.
BA.4 si BA.5 sunt de asemenea mai infectioase decat BA.2 si produc un nou val in Africa de Sud.
Este o situatie similara cu cea de anul trecut in care am asistat la o „diversificare” in primavara cu aparitia variantelor Alpha, Gamma si Beta pentru ca in final Delta si Omicron sa produca valurile de toamna.

Diferenta principala este ca acum in loc de tulpini candidate avem ramuri intregi candidate la urmatorul val de toamna.
Din fericire nu avem inca confirmate in Romania BA.4 sau BA.5. Stim asta pentru ca de 2 saptamani INSP monitorizeaza si aceste variante”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Citeşte şi: România începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID. Pentru cine este recomandat

Ce am putea face sa prevenim un nou dezastru in toamna? „Exact ceea ce ar fi trebuit sa facem vara trecuta ca sa prevenim dezastrul din toamna trecuta.

Aceasta ar insemna pastrarea mastilor in interior, accelerarea campaniei de vaccinare si screening epidemiologic la intrarea in tara pentru a intarzia importul noilor versiuni. La acest masuri minimale poate fi adaugata si procurarea din timp a noilor antivirale in special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalitatii in tarile cu rata mare de vaccinare.
Paxlovid este chiar mai important in Romania, unde populatia este foarte refractara la vaccinare. Daca tinem insa cont de retorica antivaccin, care a inceput in aceste zile la cel mai inalt nivel politic, este putin probabil sa mai achizitionam prea curand medicatie anti-COVID in avans”, explică Octavian Jurma.

Ce poti face tu?
„In primul rand sa eviti spitalizarea. E important sa iti faci boosterul: sansa sa nu te mai infectezi odata pana la finalul anului este aproape zero si o sa ai nevoie de cat mai multa protectie imunitara.
In al doilea rand eviti infectarea. Pastreaza masca FFP2 la interior in spatiile publice si in mijloacele de transport in comun. O faci sa iti protejezi familia dar si ca sa protejezi familia altora. Daca te intreaba lumea de ce porti masca, spune ca nu vrei sa il infectezi si o sa te lase in pace.
E necesara doza 4 (al doilea booster) acum? Doar daca ai o recomandare medicala ferma. Al 2-lea booster ofera o perioada limitata de protectie suplimentara si e de preferat sa il luati inainte de valul 6, probabil inainte de deschiderea scolilor cand incepe de obicei valul epidemic in Romania”, ma mai spus Jurma.