Pandemia de COVID-19 a pus pe butuci cultura. 40% dintre români nu au citit nicio carte în 2020

Pandemia generată de noul coronavirus a afectat domeniul culturii în 2020 din cauza restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului. Doar 10% dintre români au fost la un spectacol, în condiţiile în care piesele de teatru, concertele şi evenimentele culturale desfăşurate în spaţii închise au fost interzise. De asemenea, 40% dintre persoane nu au citit nicio carte.

01 ian. 2021, 15:28
Pandemia de COVID-19 a pus pe butuci cultura. 40% dintre români nu au citit nicio carte în 2020
foto: ebsradio.ro

Pandemia de COVID-19 a pus pe butuci cultura în România, după ce autorităţile au interzis spectacolele în spaţii închise pentru a limita răspândirea virusului SARS-COV-2. Un sondaj IRES referitor la impactul pandemiei indică o scădere drastică a consumului cultural din ţara noastră.

Citeşte şi: Artiştii, puternic afectaţi de pandemie. Saveta Bogdan: „Nu mai sunt spectacole, nu mai sunt bani, am renunţat să mai mănânc carne”

Potrivit studiului, doar 10% dintre români au fost un spectacol în 2020. Numărul acestora este semnificativ mai mic decât cel consemnat pentru anul 2010 (23%).

Tinerii cu vârsta până în 35 ani și persoanele din mediul urban au declarat în proporții mai mari că au fost la un spectacol în 2020, proporția acestora crescând odată cu nivelul de educație.

Citeşte şi: Judeţele în care rata de infectare este sub 1,5. Se redeschid restaurantele, teatrele și cinematografele

Pandemia de COVID-19 a pus pe butuci cultura. Românii nu cumpără şi nu citesc cărţi

În 2020, 94% dintre persoane nu au mers la cinematograf, semnificativ mai multe, prin comparaţie cu 2018, când nu desfăşurau această activitate. Potrivit studiului, tinerii și persoanele cu nivel înalt al educației sunt cei care spun că au fost la cinematografe în 2020.

Puţin peste 60% dintre români spun că nu au cumpărat cărți în 2020. Autorii cercetării spun că procentul este similar cu cel al intervievaților din valurile anterioare ale studiului. În proporții mai mari au cumpărat cărți tinerii, persoanele care locuiesc în mediul urban, iar procentul celor care declară acest lucru crește semnificativ odată cu creșterea nivelului de educație.

De asemenea,  40% dintre persoanele intervievate spun că nu au citit nicio carte în 2020. O situaţie similară a mai fost înregistrată în 2018. Cei care nu au citit sunt mai degrabă bărbați, tineri cu vârsta până în 35 ani și persoane din mediul rural.

Muzică au ascultat, altfel decât la radio și TV aproape două treimi dintre participanți la cercetare, proporție similară cu valurile cercetării referitoare la anii 2018 și 2011, mai mare decât cea din valurile referitoare la anii 2010 și 2013. Pe măsură ce le scade vârsta și le crește nivelul de educație, respondenții declară în mai mare măsură că au ascultat muzică; de asemenea, mai mulți ascultători de muzică se regăsesc în rândul bărbaților.

Citeşte şi: Cum a schimbat pandemia viaţa românilor în 2020. 70% au cântat singuri, nu au băut alcool şi au fost la mai puţine nunţi