Cum a schimbat pandemia viaţa românilor în 2020. 70% au cântat singuri, nu au băut alcool şi au fost la mai puţine nunţi

Pandemia a provocat schimbări activităţile şi modul în care românii au socializat în 2020. Cel mai serios afectate din cauza restricțiilor, au fost petrecerile de aniversare, nunţile, botezurile și mersul la restaurante sau baruri. În schimb, românii nu au renunţat unele vicii.

01 ian. 2021, 14:18
Cum a schimbat pandemia viaţa românilor în 2020. 70% au cântat singuri, nu au băut alcool şi au fost la mai puţine nunţi
foto: Pixabay

Cum a schimbat pandemia viaţa românilor în 2020. Restricţiile au însemnat o diminuare considerabilă a activităţilor de socializare, precum şi călătoriile. Numărul persoanelor care au mers la restaurant  în 2020 a scăzut, ajungând la nivelul celui din urmă cu 10 ani.

În anul ce s-a încheiat, doar 20% dintre români au mers la nunţi sau botezuri, de două ori mai puţini faţă de anii precedenţi, arată un studiu IRES privind activităţile umane în 2020.

Citeşte şi: Când începe a doua etapă a vaccinării anti-COVID-19. Dr. Gheorghiţă, coordonatorul campaniei: „Nu avem un calendar”

Cum a schimbat pandemia viaţa românilor în 2020. Mai puţini oameni au folosit mijloacele de transport în comun

Potrivit studiului, 50% dintre oameni spun că în 2020 au folosit mijloace de transport în comun. Numărul acestora este mai mic faţă de anii anterior când aproximativ două treimi dintre persoane declarau că le folosesc. Cei care au menționat în proporții mai mari că au mers cu autobuzul, troleibuzul sau metroul sunt mai curând femei, au nivel scăzut al educației și trăiesc în mediul urban.

70% dintre oamenii chestionaţi au precizat că cântat în anul 2020 singuri sau împreună cu alții, proporție similară cu cea din 2018, însă mai mare decât în rezultatele sondajelor precedente.

Tinerii și persoanele din mediul urban sunt cei care au declarat că au cântat în 2020. Autorii studiului au constatat că procentul celor care spun că au desfășurat această activitate crește odată cu nivelul educației și scade odată cu înaintarea în vârstă a repondenților.

Românii au mers mai puţin la biserică din cauza pandemiei COVID-19

69% dintre persoanele intervievate spun că au fost la biserică în 2020, procentul acestora fiind în scădere cu 11% faţă de 2018. Conform sondajului, procentul celor care merg la biserică creşte odată cu înaintarea în vârstă și scăderea nivelului de educație. Femeile au fost cele care au mers mai mult la biserică, cu precădere persoane din mediul rural.

Pandemia COVID-19, efect devastator asupra restaurantelor şi nunţilor

Faţă de 2018, doar 50% dintre persoane au declarat că au fost la un restaurant sau bar, procentele fiind apropiate de cele din 2013 și 2010. Sondajul arată că bărbaţii şi persoanele care locuiesc la oraş au o astfel de activitate. Procentele celor care au fost în baruri sau restaurante cresc odată cu nivelul de educație și scad odată cu înaintarea în vârstă a intervievaților.

Spre deosebire de anii anteriori, doar 20% dintre români au fost la o nuntă sau la un botez în 2020. Numărul acestora este de aproape două ori mai mic faţă de 2019. În mediul rural, bărbaţii precum și cei cu vârsta până în 50 ani spun că au participat la un astfel de eveniment.

De asemenea, 58% dintre persoane şi-au sărbătorit ziua de naştere, un procent mai mic faţă de 2018 (73%). Cei care au sărbătorit sunt mai degrabă din rândul bărbaților, a tinerilor până în 35 ani, cu studii superioare.

Totodată, aproape 50% dintre români nu au băut alcool în 2020. Proporția celor care declară că au avut acest comportament este mai mare în rândul bărbaților, a locuitorilor din mediul urban, crește odată cu nivelul de educație și este mai mare printre cei cu vârste până în 50 ani.

În 2020, la jocuri de noroc au jucat doar 10% dintre cei participanți la cercetare, în special bărbații și tinerii. Proporția celor care au jucat la jocuri de noroc e mai mică față de studiile precedente.

De două ori mai puţine vacanţe şi concedii în străinătate din cauza COVID-19

Potrivit sondajului IRES, 20% dintre persoane au fost în străinătate în 2020, mai exact mai curând bărbații, persoanele cu vârsta până în 50 ani, cu nivel înalt de educație și din mediul urban. Prin comparaţie cu anul 2018, aproape unul din zece români nu a călătorit în străinătate.

Comparativ cu 2018, doar 28% dintre români au plecat în concediu în 2020, în scădere cu 16 procente. Declară în proporții mai mari că au fost plecați bărbații, persoanele din mediul urban, iar procentele celor care au fost plecați în concediu în 2020 scade odată cu înaintarea în vârstă a respondenților și crește odată cu nivelul de educație.

Pe de altă parte, doar unul din zece români a călătorit cu avionul, procent mai mic decât în 2018 și apropiat cu cel din anul 2010. Utilizând avionul au călătorit mai curând bărbații, tinerii și persoanele cu un nivel de educație crescut.

În 2020, doi din 10 români nu şi-au părăsit localitatea de domiciliu cel puțin o dată. Procentul este mai mare decât a celor care declarau același lucru în 2018 și 2013, dar mai mic decât a celor care spun că nu și-au părăsit localitatea de domiciliu în 2011 și 2010.