Pandemia revine în Europa, rată record a incidenţei covid-19 în Germania. Revin restricţiile dure

Germania a atins un nivel record al incidenţei la şapte zile a cazurilor de COVID-19, cu 2011 cazuri la 1 milion de locuitori. Ultimul ”record” era de 1976, înregistrat la 22 decembrie 2020.

08 nov. 2021, 13:07
Pandemia revine în Europa, rată record a incidenţei covid-19 în Germania. Revin restricţiile dure

Rata incidenţei covid-19 în Germania, un indice care măsoară numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori, a atins luni 201,1 în ultimele şapte zile – un nou ”record” de la începutul pandemiei, în urmă cu un an şi jumătate, anunţă Institutul Robert Koch (RKI), relatează AFP.

Certificatul verde, OBLIGATORIU. Persoanele nevaccinate nu vor mai putea intra în frizerii şi la evenimente, începând de luni în Austria

Ultimul ”record” era de 197,6, înregistrat la 22 decembrie 2020. În contextul în care nivelul vaccinării stagnează sub 70% în Germania, autorităţile au îndemnat în ultimele zile populaţia să se vaccineze.

”În cazul celor nevaccinaţi, există un risc foarte puternic să se contamineze în lunile viitoare”, avertiza miercuri directorul RKI Lothar Wieler.

În landul Saxonia (est) din Germania- unde rata incidenţei atinge peste dublu faţă de media naţională, şi anume 491,3 -, pesoanele nevaccinate sunt vizate, începând de luni, de noi restricţii.

Accesul în interiorul restaurantelor şi la evenimente în interior este permis numai persoanelor complet vaccinate sau care prezintă dovada faptului că s-au vindecat de covid-19. Aceste reguli noi sunt cele mai constrângătoare impuse la nivel persoanelor nevaccinate.

Românii vor putea merge la schi în Bulgaria fără certificat verde. Unde va trebui prezentat
Numai copiii şi persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale sunt scutite de la aceste reglementări noi.

Această intensificare puternică a epidemiei intervine în contextul în care Germania se află într-o perioadă neclară politic, în urma alegertilor legislative de la 26 septembrie.

Partidele care negociază în prezent formarea unei noi coaliţii de guvernare, până la începutul lui decembrie, Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP) au exclus, pentru moment, vaccinarea obligatorie şi impunerea unor noi carantine cel puţin în ceea ce priveşte persoanele vaccinate.

Virologul german Jonas Schmidt-Chanasit a avertizat împotriva supraestimării efectului regulii conform căreia doar persoanele vaccinate şi cele vindecate de COVID-19 pot participa la evenimente şi a cerut continuarea testelor pe scară largă, informează DPA.

Reglementarea, cunoscută în Germania sub numele de regula 2G, după prima literă a cuvintelor pentru vindecat şi vaccinat, dă un ”fals sentiment de siguranţă”, a spus Schmidt-Chanasit sâmbătă la postul public de radio Deutschlandfunk.

Chiar şi persoanele vaccinate ar putea fi infectate şi ar putea transmite virusul, chiar dacă probabilitatea este mai mică. Dacă se doreşte cu adevărat siguranţă, doar testarea tuturor va ajuta, indiferent dacă sunt vaccinaţi, nevaccinaţi sau vindecaţi. Acest lucru ar trebui să se aplice în special în zonele problematice în care locuiesc persoanele cu risc, au subliniat oamenii de ştiinţă.

Virologul a avertizat că nu trebuie să se renunţe la instrumentul important al testării. În acelaşi timp, el a făcut apel la o „ofensivă de testare” şi a criticat faptul că testele gratuite pentru cetăţeni au fost desfiinţate la mijlocul lunii octombrie.

Austria a decis vineri să introducă un sistem 2G la nivel naţional în lupta împotriva celui de-al patrulea val de coronavirus. Persoanele care nu au fost vaccinate complet sau care nu au dovada vindecării nu vor mai avea voie să intre în baruri, saloane şi evenimente începând de luni. Acelaşi lucru este valabil şi pentru intrarea în unităţile turistice.

În Germania, Saxonia va fi primul land federal care va pune în aplicare, începând de luni, regula 2G în mod obligatoriu în anumite părţi ale vieţii publice.