Pandemia se întoarce. Shenzhen, un oraş chinez cu 17 milioane de locuitori, plasat în lockdown. Cazuri multe şi în Germania

China a raportat duminică cel mai mare număr de infectări zilnice din ultimii ani, înregistrând un record de la începutul pandemiei de COVID-19.

14 mart. 2022, 15:56
Pandemia se întoarce. Shenzhen, un oraş chinez cu 17 milioane de locuitori, plasat în lockdown. Cazuri multe şi în Germania

Pandemia se întoarce. Cei 17 milioane de locuitori din regiunea oraşului Shenzhen, care se află în sudul Chinei, au fost plasaţi în lockdown după ce autorităţile locale au detectat 66 de cazuri noi de COVID-19, a anunţat duminică guvernul local, care a decis totodată închiderea districtului financiar din această metropolă chineză, informează AFP, citat de Agerpres.

Bilanţ coronavirus 14 martie 2022. Scade numărul testărilor, scade şi numărul cazurilor

Autorităţile din Shenzhen, oraş în care se află sediile unor giganţi din industria tehnologiei precum Huawei şi Tencent, le-au cerut localnicilor să rămână în locuinţele lor din cauza creşterii numărului de infectări provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, după ce au închis deja în ultimele zile magazinele neesenţiale şi au interzis funcţionarea restaurantelor.

China a raportat duminică cel mai mare număr de infectări zilnice din ultimii ani, înregistrând un record de la începutul pandemiei de COVID-19, însă politica sa „zero COVID-19” începe să demoralizeze populaţia şi să ridice întrebări despre validitatea argumentelor aflate la baza ei.

Din cauza acestui vârf de infectări, cartierele de locuinţe au fost închise unul câte unul în Shanghai, cea mai populată metropolă a Chinei, precum şi şcolile, companiile, restaurantele şi centrele comerciale.

Tot duminică, autorităţile chineze au anunţat că rezidenţii din Shanghai nu mai pot să intre sau să părăsească oraşul fără un test COVID-19 cu rezultat negativ realizat în ultimele 48 de ore.

Oficialii din Shenzhen, care se învecinează la sud cu Hong Kong şi care are o populaţie de 17 milioane de locuitori, au anunţat duminică plasarea întregului oraş în lockdown după ce au fost depistate 66 de cazuri noi. Şi alte oraşe chineze din nord-est au fost plasate în carantină, într-o perioadă în care 19 provincii chineze luptă împotriva unor focare epidemiologice provocate de variantele virale Delta şi Omicron.

Europa, cuprinsă de un nou val al pandemiei. Ce ţări au înregistrat un nou vârf de infectări
Yanji, un oraş cu 700.000 de locuitori aflat la graniţa cu Coreea de Nord, a fost plasat în întregime în lockdown. Metropola Jilin, în nord-estul ţării, a fost plasată în lockdown parţial, iar sute de cartiere sunt vizate de ordinul de carantină, a anunţat duminică un oficial local. Changchun, un oraş învecinat şi important centru industrial, cu 9 milioane de locuitori, a fost plasat în carantină încă de vineri.

China, ţara în care noul coronavirus a fost depistat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, aplică o politică de toleranţă zero faţă de această epidemie. China reacţionează în urma apariţiei focarelor epidemiologice prin lockdownuri locale, testare în masă şi controlul deplasării populaţiei prin intermediul unor aplicaţii de monitorizare.

Însă noul record de cazuri zilnice, provocate în special de varianta Omicron, pune presiune pe această abordare.

Primarul din Jilin şi coordonatorul sanitar din Changchun au fost demişi sâmbătă, potrivit mass-media de stat, semnalând astfel caracterul imperativ al politicii impuse autorităţilor locale în combaterea focarelor epidemiologice.

China a reuşit până acum să menţină numărul cazurilor de coronavirus la un nivel scăzut, graţie lockdownurilor locale, testărilor în masă şi închiderii graniţelor.

Însă nemulţumirile legate de această abordare strictă se fac tot mai des auzite în Chine. Mai mulţi oficiali preconizează, de acum, măsuri mai blânde şi mai degrabă ţintite pentru a limita răspândirea virusului, în timp ce economiştii avertizează că măsurile radicale afectează economia ţării.

Hong Kong prezintă în această perioadă una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume din cauza noului coronavirus, iar varianta Omicron afectează în special populaţia sa vârstnică, reticentă în continuare la vaccinare.

Mii de persoane expatriate în Hong Kong au părăsit oraşul, în principal din cauza închiderii şcolilor şi a restricţiilor severe, care interzic adunările publice şi deplasările.

În urma creşterii numărului de infectări, agenţia naţională pentru sănătate publică a anunţat vineri că va introduce utilizarea testelor antigen rapide, fapt care ar putea să sugereze o formă de relaxare a politicii sanitare a Partidului Comunist Chinez.

Săptămâna trecută, un cercetător chinez de rang înalt a declarat că ţara lui ar trebui să încerce să convieţuiască cu noul coronavirus, aşa cum o fac alte state.

Însă Guvernul de la Beijing nu a eliminat definitiv posibilitatea de a recurge la noi lockdownuri stricte.

Pandemia revine în Europa: Germania înregistrează o creştere alarmantă a cazurilor de COVID în ultimele 7 zile

Rata de infectare cu coronavirus din Germania a atins un nivel record pentru a treia zi la rând, cu o revenire a eploziei de cazuri care l-a determinat pe cel mai înalt oficial al sănătăţii din ţară să emită un avertisment sumbru, scrie Bloomberg.

Cazurile de Covid-19 au urcat îngrijorător în ultimele 7 zile, până la 1.543 la 100.000 de persoane, continuând să crească constant de la începutul lunii martie, potrivit datelor Institutului de sănătate publică RKI.

Focarul dă semne de agravare şi provoacă „un număr serios de decese”, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, într-un tweet. El a îndemnat persoanele nevaccinate să-şi facă urgent vaccinurile anti coronavirus.

Prima economie a Europei a început să elimine restricţiile legate de pandemie la mijlocul lunii februarie, majoritatea restricţiilor rămase în vigoare urmând să expire duminică. Germania nu a cunoscut scăderea abruptă a transmiterii care a avut loc în alte ţări, cum ar fi Regatul Unit şi SUA, iar decesele zilnice cauzate de virus sunt încă în jur de 250 până la 300 de persoane. Creşterea numărului de infecţii se datorează parţial răspândirii subvariantei BA.2 a tulpinii omicron, care acum reprezintă aproximativ jumătate din cazurile de Covid din Germania, potrivit RKI.

Aproximativ 2,7 milioane de germani cu vârsta de peste 60 de ani nu au primit vaccinul, ceea ce îi lasă expuşi unui risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală.

Între timp, războiul din Ucraina a distras atenţia publicului de la pandemie, ratele de infectare crescând din nou în toată Europa. Rata de incidenţă a urcat la aproape 2.770 în Ţările de Jos şi Austria şi la peste 2.000 în Elveţia. În Regatul Unit, rata este puţin sub 580, în timp ce în Franţa este la 616, iar în Italia la 505.

Lauterbach a spus că Germania se confruntă cu o situaţie critică, chiar dacă mulţi par să creadă că pandemia s-a încheiat şi evită măsurile de prevenţie precum distanţarea socială şi purtarea măştilor în locuri publice.

În ciuda creşterii numărului de infecţii, numărul de cazuri de Covid în unităţile de terapie intensivă se află la mai puţin de jumătate din vârful stabilit anul trecut.