Panică în SUA. Washingtonul avertizează: „China are o activitate militară provocatoare și destabilizatoare în apropierea Taiwanului” / Beijingul a amenințat cu războiul

După Ucraina urmează Taiwanul? Din ce în ce mai mulți analiști militari se așteaptă ca după ofensiva Rusiei în Ucraina, China să procedeze în aceeași manieră cu Taiwanul. Sâmbătă, 11 iunie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a tras un semnal de alarmă. 

11 iun. 2022, 08:32
Panică în SUA. Washingtonul avertizează: „China are o activitate militară provocatoare și destabilizatoare în apropierea Taiwanului” / Beijingul a amenințat cu războiul

Oficialul de la Washington a anunțat că armata lui Xi Jinping dă târcoale în apropierea Taiwanului. Lloyd Austin a descris activitatea militară a Chinei drept „provocatoare și destabilizatoare”, la o zi după ce Beijingul a anunțat că „nu va ezita să intre în război”, dacă insula își va declara independența.

„Observăm o constrângere tot mai mare din partea Beijingului. Am asistat la o creştere continuă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului”, a declarat Lloyd Austin la forumul de securitate organizat în Singapore.

 

China a amenințat cu războiul

 

Vineri, chinezii au transmis un mesaj ferm, prin intermediul purtătorului de cuvânt de la Ministerul Apărării, Wei Fenghe. Practic, Beijingul a amenințat cu războiul, pe modelul rusesc.

„Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul”, a transmis purtătorul de cuvânt.

 

SUA, hotărâtă să se implice în conflictul din Taiwan

 

Potrivit Ministerului chinez al Apărării, Beijingul, care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului său, „ar strivi” orice tentativă de independenţă.

De partea cealaltă, Lloyd Austin i-a transmis lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui „să se abțină” de la orice provocări în regiune.

„SUA a reafirmat importanța păcii și a stabilității în Taiwan, o opoziție la modificări unilaterale ale status-quo-ului și a îndemnat China să se abțină de la orice nouă acțiune destabilizatoare”, a transmis Pentagonul.

 

China și SUA se bat în declarații pentru Taiwan

 

În ultimii ani, China a crescut presiunile în zona Taiwanului, o insulă pe care consideră că-i aparține, ca provincie istorică. Totodată, teritoriul de 24 de milioane de locuitori se află și în atenția SUA, care spune că „susține independența” Taiwanului, poziție care a creat din ce în ce mai multe contre în discurs, între Beijing și Washington.

China a efectuat astfel a doua cea mai mare incursiune a anului în Taiwan pe 20 mai, potrivit Taipeiului, cu intrarea a 30 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, dintre care 20 de vânătoare. De asemenea, la 23 ianuarie, 39 de avioane din China au pătruns în spațiul aerian din Taiwan, a amintit presa internațională.