Panică la un Ikea din Shanghai. Autoritățile au încercat să carantineze magazinul cu clienții în interior

Momente de coșmar pentru clienții unui Ikea din Shanghai, după ce autorităţile oraşului au ordonat închiderea magazinului, pe motiv că o persoană a intrat în contact cu un bolnav cu COVID-19.

15 aug. 2022, 17:47
Panică la un Ikea din Shanghai. Autoritățile au încercat să carantineze magazinul cu clienții în interior

Clienții panicaţi s-au împins unii pe alţi în încercarea de a ieși cât mai repede din magazinul pe care autoritățile voiau să îi carantineze.

Citește și IKEA retrage un produs folosit zilnic de români. Pericolul la care sunt expuşi

Pe reţelele de socializare au apărut mai multe videoclipuri în care au fost surprinși clienţii ţipând şi împingându-se unui pe alții în încercarea de a ieşi din clădire înainte ca uşile să se închidă.

Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei de Sănătate din Shanghai, a declarat într-o conferinţă de presă ţinută duminică,  că „magazinul şi zona afectată” vor fi gestionate în „circuit închis” timp de două zile. Persoanele aflate în circuit trebuie să treacă prin două zile de carantină şi cinci zile de supraveghere.

Autorităţile sanitare ale oraşului au raportat luni, şase cazuri de COVID-19 transmise local în Shanghai, dintre care cinci au fost asimptomatice, scrie CNN. Shanghai, capitala financiară a Chinei cu o populaţie de 25 de milioane de oameni, a intrat în lockdown timp de două luni la începutul anului, ceea ce a dus la o furie generală, rezidenţi raportând dificultăţi în a-şi procura produse esenţiale, inclusiv alimente şi medicamente.

Lockdown-ul a fost pus în practică în temeiul politicii rigide de „zero-Covid” a Chinei, care se bazează pe testarea în masă, carantinări extinse şi chiar izolarea unor oraşe cu totul pentru a elimina orice revenire a virusului.

Bazându-se pe tehnologia telefoanelor şi „big data”, guvernul chinez foloseşte un sistem de „cod de sănătate” bazat pe culori pentru a controla mişcările oamenilor şi pentru a reduce răspândirea virusului.

Oamenii din multe oraşe chineze trebuie să se prezinte cu un cod QR de sănătate neapărat verde pentru a călători cu transportul public şi pentru a intra în diverse locuri, inclusiv centre comerciale, săli de sport şi restaurante. Sistemul înregistrează unde se află fiecare cetăţean şi dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de Covid-19. Cei ale căror coduri de sănătate sunt roşii se pregătesc de izolare aproape imediată în unităţi de carantinare.

Lockdown-urile au devenit obişnuite în ţară, oamenii fiind din ce în ce mai frustraţi de regulile stricte pe măsură ce economia se luptă să se adapteze la întreruperi.

Săptămâna trecută, peste 80.000 de turişti au fost blocaţi pe populara insulă Hainan, după ce autorităţile au anunţat instaurat măsuri de izolare pentru a stopa focarul virusologic.

Citește și Care este rețeta „Chifteluțelor Ikea”. Secretul a fost dezvăluit