„Papă emerit” sau „Pontif Roman emerit” va fi viitorul titlu al Papei Benedict al XVI-lea

Papa Benedict va continua să se numească Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, după ce va părăsi, în data de 28 februarie, tronul de la Vatican şi se va retrage la o mânăstire din interiorul Cetăţii. El va primi fie titlul de "Papă Emerit", fie pe cel de "Pontif Roman emerit", potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

26 feb. 2013, 21:24
„Papă emerit” sau „Pontif Roman emerit” va fi viitorul titlu al Papei Benedict al XVI-lea

După ce nu va mai fi papă, Benedict al XVI-lea va purta o sutană albă simplă, diferită de cea a suveranilor pontifi, a mai precizat Frederico  Lombardi.Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a mai precizat că „Sfântul Părinte se pregăteşte în rugăciune pentru ultima sa audienţă generală de miercuri” şi va verifica documentele păstrate în apartamentul său. 

Trebuie să separe documentele care privesc administraţia Bisericii şi funcţiile sale din trecut, de prefect al Congregaţiei pentru doctrina credinţei, care vor merge la arhivă, de notele cu caracter personal, pe care le va lua la noua reşedinţă”, a mai spus Lombardi. Secretarul său personal, monseniorul George Ganswein, îi va transmite mesajele primite din lumea întreagă şi îl va ajuta să răspundă la aceste mesaje.

Retragerea oficială a Papei va fi joi şi se va desfăşura fără vreo ceremonie oficială specială. După amiază, după ce îşi va lua rămas bun de la cardinalii săi, Benedict al XVI-lea va fi dus cu elicopterul la Castel Gandolfo, la 25 km sud de Roma, reşedinţa de vară a papilor, unde va sta două luni, scrie presa italiană.

Pentru ultima audienţă a Papei Benedict al XVI-lea din Piaţa Sfântul Petru au fost rezervate 50.000 de bilete, fără a lua în calcul zecile de mii de persoane care o vor urmări fără bilet de pe margini şi de pe bulevardul care duce la Vatican.

Benedict al XVI-lea şi-a anunţat în urmă cu două săptămâni demisia, anunţ ce a provocat un şoc în lumea catolică. El a invocat motive de sănătate, însă în culise s-a vorbit despre faptul că Suveranul Pontif era mâhnit de comportamentul unora dintre cardinalii săi, implicaţi în scandaluri de trădare şi sexuale. La ultima slujbă de duminică, Papa a spus că retragerea sa a fost „voia Domnului” şi că va continua să se roage pentru toţi credincioşii.