Papa Francisc, un an de pontificat. Cum a devenit „Papa de la capătul lumii” o legendă VIDEO

Papa Francisc sărbătoreşte un an de pontificat. În urmă cu un an, cardinalul argentinian Jorge Bergoglio devenea papă, primul suveran pontif de peste ocean. Papa de la capătul lumii, cum el însuşi s-a numit, a adus deja schimbări profunde la Vatican şi în Biserica Catolică, unde a schimbat tradiţii seculare şi mentalităţi.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 15:55

Papa Francisc a fost ales în fruntea Bisericii Catolice după retragerea bruscă a lui Benedict al 16-lea. Acum un an, Vaticanul a fost, pentru o zi, centrul lumii.

Într-un an de pontificat, Francisc a devenit o adevărată legendă. Modest, umil, i-a cucerit pe catolicii din lumea întreagă. Şi-a păstrat propriul stil şi a încercat să îl insufle curiei romane, într-un moment de cotitură pentru Biserică, zguduită de scandaluri de pedofilie şi corupţie.

Papa Bergoglio, cum mai era numit la început, a şocat lumea când a spălat picioarele a 12 deţinuţi, la un centru de detenţie pentru minori, la Roma. A fost un gest fără precedent al unui pontif.

După scandalurile sexuale cu preoţi catolici, Papa Francisc a lansat reforma codului penal al Vaticanului, neschimbat din 1929. Tot atunci, sfântul părinte a impresionat o lume întreagă când a sărutat pe cap un copil lovit de o maladie cumplită.

A urmat prima călătorie peste hotare a Papei, şi primele zile mondiale ale tinerilor, sărbătorite în Brazilia. La slujba finală, pe plaja Copacabana din Rio, au fost prezenţi 3 milioane de oameni.

Pe 29 iulie, în timp ce revenea la Roma cu avionul, Papa a improzivat o conferinţă de presă, pe scaunele aeronavei, şi i-a asigurat pe jurnalişti că nu îi judecă pe homosexuali. „Dacă o persoană este gay şi îl caută pe Dumnezeu cu bunăvoinţă, cine sunt eu să judec?”, a spus Papa de la capătul lumii.

Un alt moment memorabil a fost când un băieţel a urcat pe scenă alături de Papa, în timpul slujbei.

Micuţul nu s-a dat dus de lângă Suveranul pontif sub nicio formă, iar agenţii de securitate nu au avut de ales şi l-au lăsat pe scenă.

)


loading...