Papa Francisc a canonizat patru călugăriţe. Cine sunt aceste preafericite

Papa Francisc a declarat "sfinte" patru călugărițe care au trăit în secolul al XIX-lea, două palestinience, o franțuzoaică și o italiancă, cerând duminică dimineață mulțimii prezente în piața Sfântul Petru să le urmeze "exemplul luminos", transmite AFP, citată de Agerpres. 

17 mai 2015, 12:12
Papa Francisc a canonizat patru călugăriţe. Cine sunt aceste preafericite

Carmelita Mariam Bawardi (1846-1878), sora Marie-Alphonsine Ghattas (1843-1927), Jeanne-Emilie de Villeneuve (1811-1854) și Maria Cristina dell’Immacolata (1856-1906) au fost canonizate în timpul unei slujbe în aer liber.

Papa Francisc a lăudat parcursul celor patru călugărițe, „modele de sfințenie, pe care Biserica ne invită să le imităm” și ale căror portrete decorau fațada bazilicii Sfântul Petru. Suveranul pontif a vorbit despre personalitățile fiecăreia dintre cele patru femei, în prezența liderului palestinian Mahmoud Abbas și a ministrului de interne francez, Bernard Cazeneuve.

AFP relatează că Papa Francisc a avut sâmbătă o audiență privată de circa 20 de minute cu președintele Abbas, pe care l-a numit „un înger al păcii”. Suveranul pontif și Abbas au insistat pe „necesitatea dialogului interreligios”, în condițiile în care islamismul radical promovat de mișcări precum gruparea Statul Islamic (SI) reprezintă o amenințare gravă pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu, potrivit Agerpres.

Președintele palestinian i-a oferit papei o casetă din sidef care conținea un șirag de mătănii din lemn de măslin și relicve ale celor două sfinte palestiniene. La rândul său, papa Francisc i-a oferit lui Abbas o medalie pe care era reprezentată figura Îngerului păcii, care „distruge spiritul rău al războiului”, potrivit declarațiilor Suveranului pontif, care a adăugat: „m-am gândit la dumneavoastră pentru că sunteți un înger al păcii”.

Potrivit unui comunicat difuzat de Vatican, papa Francisc și președintele Abbas au discutat despre procesul de pace blocat cu Israelul, cei doi pronunțându-se pentru negocieri „directe între cele două părți”, palestiniană și israeliană, în scopul de a găsi „o soluție justă și durabilă la acest conflict”.