Papa Francisc a fost anul trecut în Dacoromania. Inscripţia de pe soclul bustului Suvernalui Pontif, ridicată la Bucureşti

Pe soclul bustului dezvelit marți în București, ridicat în memoria vizitei Papei Francisc în România, scrie că suveranul pontif a fost în „Dacoromania”. Inscripția integrală de pe soclu conține și perioada în care Papa Francisc a vizitat țara noastră: „Papa Franciscus in Dacoromania – 31 mai – 2 iunie 2019”.

17 iun. 2020, 09:08
Papa Francisc a fost anul trecut în Dacoromania. Inscripţia de pe soclul bustului Suvernalui Pontif, ridicată la Bucureşti

Decizia de a inscripționa „Dacoromania” în loc de România pe soclul bustului suveranului pontif a stârnit mai multe reacții negative în mediul online. Potrivit unor surse oficiale, citate de G4Media, aceasta este denumirea din actele pontificale, o denumire istorică provenind din denumirea teritoriului nostru înainte ca el să se numească România, la mijlocul sec. XIX. Inscripția este în latină, inclusiv în marcarea prin cifre latine a datei vizitei.

Ridicat în amintirea vizitei Sanctităţii Sale în România, din 31 mai – 2 iunie 2019, monumentul, bust din bronz, pe soclu de piatră, a fost ridicat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Nunţiatura Apostolică în România.

Bustul a fost realizat de artistul plastic Darie Dup și amplasat marţi pe Bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală, prilej cu care Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a afirmat că monumentul reprezintă o „amintire permanentă” a vizitei istorice în România a Suveranului Pontif.

Monumentul, aşezat la intersecţia Străzilor Sf. Constantin şi Grigore Cobălcescu, a fost dezvelit de Nunţiul Apostolic, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, de primarul Sectorului I, Daniel Tudorache, şi directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia. Au fost intonate Imnul Pontifical şi Imnul de Stat al României, iar IPS Aurel Percă a rostit o rugăciune de sfinţire a bustului.

Citeşte şi Papa Francisc elimină NEPOTISMUL din biserica catolică. Legea anticorupţie a fost adoptată după patru ani

Monumentul ridicat aici în amintirea vizitei Papei Francisc în România este şi un semn că acel pelerinaj al său continuă să lumineze viaţa poporului nostru care năzuieşte spre cele mai înalte valori spirituale„, a spus înaltul ierarh romano-catolic.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a prezentat un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în care şeful statului salută iniţiativa Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a Nunţiaturii Apostolice şi a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti „de a oferi publicului imaginea Sfântului Părinte Papa Francisc, ca o amintire a căldurii mesajului său către români şi umanitate, apel de iubire şi credinţă”.

Bustul pe care îl inaugurăm astăzi nu este un monument, căci el nu rememorează trecutul. Mai degrabă ne aflăm într-un loc al întâlnirii cu noi înşine şi cu celălalt, pentru a simţi şi învăţa că, aşa cum spunea Sfântul Părinte, ‘noi aparţinem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi’„, se arată în mesajul şefului statului. Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a apreciat că inaugurarea monumentului închinat Papei Francisc reprezintă o „amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an„.

Sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999, Papa Francisc a efectuat, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj).