Papa Francisc a oficiat sâmbătă o slujbă în faţa a zeci de mii de credincioşi pe un stadion din Cairo

Papa Francisc a oficiat sâmbătă, în a doua și ultima zi a vizitei sale în Egipt, o mesă în fața a zeci de mii de credincioși pe un stadion din Cairo, într-un moment în care creștinii din țară au căzut victime mai multor atentate, relatează AFP.

RomaniaTV.net
29 apr. 2017, 11:45
Papa Francisc a oficiat sâmbătă o slujbă în faţa a zeci de mii de credincioşi pe un stadion din Cairo

Papa, în picioare în partea din spate a unei mașinuțe de golf, a apărut la ora locală 10.00 (08.00 GMT) la stadion, salutându-i pe credincioși.

Aflat în centrul unui dispozitiv de securitate draconic în întreaga capitală, Francisc și-a făcut intrarea pe stadion înconjurat de gărzi de corp cu ochelari negri.

Surâzător, papa a coborât din vehicul pentru a saluta un mic grup de copii îmbrăcați în ținute aurii inspirate din cele ale Egiptului antic. 

În tribune, mulțimea de credincioși purtând caschete albe agită drapele în culorile galben și alb ale Vaticanului.

În sunetul cântecelor religioase, suveranul pontif în vârstă de 80 de ani a urcat pe platformă și a sărutat altarul. După aceea și-a început slujba, rostită în italiană și tradusă în arabă de un interpret.

Credincioșii au ajuns cu mai multe autobuze pe stadionul militar cu o capacitate de 30.000 de locuri pe care se desfășoară slujba, trecând prin mai multe baraje de poliție. Stadionul armatei a fost survolat de la primele ore ale dimineții de un elicopter. 

Adunarea religioasă își propune să aducă în fața papei credincioșii din toate riturile creștine ale țării, din bisericile coptă, armeană, maronită și melkită, cu o liturghie oficiată în arabă și latină. 

La slujbă au asistat și demnitari religioși musulmani, notează AFP. 

După ce va lua masa cu episcopii egipteni, Francisc se va întâlni cu viitorii preoți care studiază într-un seminar copt catolic din sudul Cairo.

În prima zi a vizitei sale la Cairo, vineri, suveranul pontif a abordat mai multe subiecte cu o rezonanță specială în Orientul Mijlociu, precum proliferarea armelor sau „populismele demagogice” care „nu ajută la consolidarea păcii și a stabilității”.

Egiptul are o comunitate catolică de circa 272.000 de credincioși, respectiv 0,3% din populația egipteană. Catolicii sunt prezenți în Egipt din secolul al V-lea.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, ordinele catolice — franciscan, dominican și iezuit — au venit în această țară, dezvoltând o rețea de școli, spitale și opere caritabile.