Papa Francisc anulează întâlnirea cu patriarhul Kirill, la Ierusalim: „Ar putea genera multă confuzie”

Papa Francisc anulează întâlnirea cu patriarhul Kirill, la Ierusalim. Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, stabilise să se vadă cu şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 14 iunie, a relatat Reuters la începutul acestei luni.

22 apr. 2022, 18:06
Papa Francisc anulează întâlnirea cu patriarhul Kirill, la Ierusalim: „Ar putea genera multă confuzie”

Papa Francisc anulează întâlnirea cu patriarhul Kirill.  Acum, Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru La Nacion că regretă faptul că planul a trebuit să fie „suspendat”, deoarece diplomaţii Vaticanului l-au sfătuit că o astfel de întâlnire „ar putea genera multă confuzie în acest moment„.

Citeşte şi: Papa Francisc a cerut, în mesajul său „Ubi et Orbi”, pace în Ucraina: „Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă”

Papa Francisc anulează întâlnirea cu patriarhul Kirill

Prima întâlnire a celor doi, în Cuba, în 2016, a fost prima dintre un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă, care a divizat creştinismul în ramuri orientale şi occidentale în 1054.

Patriarhul rus Kirill a susținut invadarea Ucrainei de către Rusia, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume și a declanșat o revoltă internă despre care teologii și academicienii spun că este fără precedent.

Papa a criticat de mai multe ori Rusia și pe președintele Vladimir Putin din cauza războiului, folosind termeni precum agresiune și invazie nejustificată și deplângând atrocitățile împotriva civililor.

Putin, membru al Bisericii Ortodoxe Ruse, a descris acţiunile Moscovei ca fiind o „operaţiune militară specială” în Ucraina, menită nu să ocupe teritoriu, ci să demilitarizeze şi să „denazifice” ţara.