Papa Francisc a condus pentru prima dată la Colosseum tradiţionalul Drum al Crucii

Pentru prima dată, papa Francisc a condus la Colosseum tradiţionalul Drum al Crucii din Vinerea Mare, la o zi după o ceremonie de spălare a picioarelor unor deţinuţi într-o închisoare, un fapt total inedit la Vatican.

RomaniaTV.net
29 mart. 2013, 21:42
Papa Francisc a condus pentru prima dată la Colosseum tradiţionalul Drum al Crucii

Noul papă, în vârsta de 76 de ani, nu a purtat crucea de lemn în niciuna din cele 14 opriri ce comemorează Patimile şi Răstignirea lui Iisus pe Golgota la Ierusalim.

El s-a instalat ca şi predecesorul său papa Benedict al XVI-lea pe o terasă sub un baldachin roşu, cu vedere la celebrul amfiteatru unde mii de creştini au fost martirizaţi în primele secole.

După ce le-a spălat picioarele unui număr de 12 tineri deţinuţi, inclusiv tinere fete şi musulmani, de la centrul de detenţie Casal del Marmo, suveranul pontif va continua maratonul pascal într-o manieră mai clasică, începând de după-amiază cu recitarea Patimilor în Basilica Sf. Petru.

Doar o singură schimbare este prevăzută: el a dorit ca mai multe lecturi şi procesiuni să fie scurtate în diferite celebrări ce vor avea loc duminică, a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

”Aceasta răspunde dorinţei de simplitate a papei. Există o mare austeritate în maniera sa de a celebra liturghia”, a subliniat părintele Lombardi.

Anul trecut, Benedict al XVI-lea, pe atunci foarte obosit şi palid, stând sub o boltă deasupra amfiteatrului, a ascultat meditaţiile redactate de un cuplu italian în legătură cu problemele familiei contemporane.

Chiar înainte de demisia sa, în acest an, meditaţiile au fost comandate de către Benedict al XVI-lea Patriarhului maronit Bechara Boutros Rai, care le-a cerut unor doi tineri libanezi să le redacteze.

Aceasta a fost o modalitate de a scoate în relief drama Orientului Mijlociu, cu războiul din Siria, dificila coexistenţă între musulmani şi creştini, ascensiunea islamismului, plecarea a numeroşi creştini către Occident.

Meditaţiile vor face numeroase referiri la ”tradiţiile părinţilor orientali, la liturghiile orientale şi la încurajările papei Benedict al XVI-lea pentru Orientul Mijlociu”, date publicităţii anul trecut, a precizat părintele Lombardi.

Seminarişti chinezi, familii italiene, călugăriţe din Liban şi Nigeria, tineri din Brazilia – unde vor avea loc viitoarele Zile Mondiale ale Tineretului, la sfârşitul lui iulie, în prezenţa papei Francisc – vor purta îndeosebi crucea pe traseul tradiţional.

Tonalitatea acestor meditaţii va gravita în general în jurul apărării vieţii, ameninţată de războaie, intoleranţă, opresiune, dar şi de legi /privind avortul, eutanasia/ care, potrivit Bisericii, nu apără suficient drepturile celor mai slabi.

Părintele Lombardi a dezvăluit faptul că papa argentinian a avut joi o nouă ”convorbire /telefonică/ lungă, intensă, semnificativă şi frumoasă ” cu papa emerit Benedict al XVI-lea”, care se află la reşedinţa papilor de la Castel Gandolfo, la sud de Roma.

De la alegerea sa, Francisc s-a întâlnit cu Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo în cadrul unei reuniuni istorice, plină de emoţie, şi i-a telefonat de trei ori.