Papa Francisc s-a întâlnit la Dublin cu victime ale abuzurilor preoţilor irlandezi

În cadrul primei sale vizite apostolice în Irlanda, prilejuită de cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor 2018, papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă timp de o oră şi jumătate cu opt victime ale abuzurilor comise de membri ai clerului - preoţi şi persoane din cadrul instituţiilor catolice - a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de EFE.

RomaniaTV.net
26 aug. 2018, 09:02
Papa Francisc s-a întâlnit la Dublin cu victime ale abuzurilor preoţilor irlandezi

Această întâlnire cu „supravieţuitori” în parte identificaţi într-un comunicat al Vaticanului, s-a desfăşurat la sfârşitul zilei de sâmbătă, în prima din cele două zile ale vizitei papei în Irlanda.

Printre cele opt persoane s-a aflat şi o victimă, care a dorit să rămână anonimă, a preotului catolic Tony Walsh, care a abuzat de zeci de copii timp de două decenii, înainte de a fi deferit justiţiei şi condamnat la închisoare.

Papa s-a întâlnit şi cu Marie Collins, în vârstă de 70 de ani, care a fost victimă timp de 13 ani a abuzurilor comise de un preot în timp ce era internată într-un spital şi care a devenit purtătoare de cuvânt a victimelor abuzurilor clerului irlandez.

Preotul Patrick McCafferty, primit de asemenea de papă, a fost agresat în vremea când era seminarist în anii 1980.

Suveranul pontif şi-a început, sâmbătă, prima vizită papală din ultimii 39 de ani în Irlanda, efectuată într-o perioadă în care scandalurile privind abuzurile comise de clerici au pătat imaginea Bisericii Catolice, care se confruntă cu cea mai gravă criză de credibilitate din ultima vreme.

Un raport publicat săptămâna trecută în Statele Unite, care a scos la iveală fapte ilegale săvârşite de preoţi catolici în statul Pennsylvania, alături de scandaluri similare din Australia şi Chile, au pus presiune asupra papei Francisc, de la care se aşteaptă să abordeze într-un mod mai amplu tema abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului împotriva minorilor.