Papa Francisc, şocat de Patriarhul Kiril: „Nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin. În 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina. Totodată, el i-a adresat şi un îndemn Patriarhului Kiril.

04 mai 2022, 15:09
Papa Francisc, şocat de Patriarhul Kiril: „Nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin. În 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”

Papa Francisc a respins ideea că şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, ar putea colabora pentru a-l opri pe Putin, deoarece în conversaţia prin videoconferinţă pe care cei doi au avut-o, ”în primele 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”. „Aveam programată o întâlnire cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu avea nimic de-a face cu războiul. Însă acum chiar şi el este de acord că, dacă ne-am întâlni, ar putea fi un semnal ambiguu„, a explicat Suveranul Pontif, care consideră totodată că patriarhul Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin„.

Papa a explicat că, deşi a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, încă nu a vorbit şi cu Putin, care l-a sunat în decembrie, pentru a-l felicita de ziua lui. El spune că, după 20 de zile de război, i-a cerut cardinalului secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, să-i trimită preşedintelui rus un mesaj prin care să îl anunţe că papa este dispus să meargă la Moscova. „Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită unele deschideri. Încă nu am primit răspuns şi continuăm să insistăm, deşi mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum„, a mai spus Papa Francisc.

Citeşte şi Papa Francisc, scrisoare în limba rusă către Patriarhul Kirill. „Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile”

În acelaşi timp, Suveranul Pontif a subliniat că deocamdată nu va merge în Ucraina. „Simt că nu trebuie să merg. Mai întâi trebuie să mă duc la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar eu sunt un om al bisericii, ce pot face eu? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa…„, a continuat Papa Francisc.

Potrivit Corriere della Sera, îngrijorarea Papei este că deocamdată Putin nu se va opri.

Citeşte şi Patriarhul Kirill prevede scindarea ortodoxiei. „Există pericolul ca religia noastră să fie scoasă din izvorul vieţii veşnice”

Papa Francisc a mai dezvăluit că, la recenta sa întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, acesta l-a asigurat că ruşii ”au un plan şi că la 9 mai totul se va fi terminat”. „Sper să fie aşa, doar astfel am înţelege graba escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar despre Donbas, este Crimeea, este Odesa, (ruşii) le blochează (ucrainenilor) accesul la Marea Neagră, asta-i tot. Sunt pesimist, dar trebuie să facem toate gesturile posibile pentru a opri războiul„, a mai spus Papa, în interviul acordat Corriere della Serra.


loading...
Partenerii noștri